Već treći mjesec zaredom hrana poskupljuje: Voće i povrće luksuz

Hrana je skuplja za 3,4 % , prijevoz za 5,9% , a režije za pola % .U Bosni i Hercegovini treći mjesec zaredom trgovci povećavaju cijene prehrambenih proizvoda.
Da je to tako, pokazuju najnoviji podaci Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima su cijene u ožujku ove godine za 2,3 posto više nego u prosincu 2016., a za čak 4,7 posto nego u istom periodu prošle godine.
Uz to, poražavajuća je činjenica da je, dok cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu, prosječna plaća niža. Ona je u prosincu prošle godine iznosila 861 KM, a u ožujku je bila niža za 27 maraka i iznosila je 834 KM.
Statistike i na konkretnim proizvodima pokazuju da cijene osnovnih životnih namirnica, voća, povrća… rastu. Tako je, primjerice, kilogram kave u prosincu koštao osam, a danas oko 11 KM, kilogram sira trapista bio je 11 KM, a prošlog mjeseca cijena mu je bila viša za 1,3 KM.

Ove namete najteže podnose umirovljenici koji sa 326 KM mjesečno jedva da mogu platiti režije, nezaposleni i oni koji imaju više od tri člana u obitelji. Kako kažu, svaki fening im je bitan te ne kriju da su zgroženi činjenicom da kilogram paprika košta čak sedam, a grožđa i do devet KM.

Kažu da ne pamte da je voće i povrće doseglo pa i preteklo cijene mesa, s obzirom na to da u nekim trgovinama kilogram mesa s kostima košta 6,90 KM.
Sarajka Admira Vezić kazala je da je šokirana kada je vidjela da ananas košta 6,50 KM, a prije ga je mogla kupiti za tri marke.

Dosta namirnica postalo je luksuz, volim ananas, ali ga ne kupujem više. Skupo je, kao i grožđe. Ovo je najveći udar za umirovljenike. Cijene su katastrofa, ono što sam prije kupovala za 50 maraka, sada ne mogu ni za 30. Svi volimo pojesti voće, ali je postalo preskupo. Razočarana sam nebrigom o potrošačima, kazala je Vezić.
Ni ljubitelji slatkiša nisu pošteđeni. Kilogram čokolade u prosincu je koštao 15,4 KM, a danas oko 16,5 maraka. Osim toga, osnovni higijenski proizvodi, poput toalet-papira, šampona za kosu, sapuna i kalodonta, poskupjeli su za 30 feninga do 1,5 KM.
Više cijene odrazile su se i na samu prodaju, pa prodavači manje zarađuju. Manje se kupuje, zbog čega trpe gubitke.
Već pet godina radim za kasom i, vjerujte, nikad korpe građana nisu bile više prazne. Kupuju najviše po litar ulja, a nekad su uzimali pakete. Povrće i voće mnogima su luksuz, a meso većina kupi na grame, neki zbog toga što žele da im bude svježe za svaki obrok, a neki jer ne mogu sebi više priuštiti, kazala je prodavačica u jednom sarajevskom supermarketu.

Osim skuplje hrane, domaćinstva više izdvajaju novca i za ogrjev. Tako mrki ugalj, umjesto 166 KM, sada plaćaju 171 marku. Mnogima to predstavlja problem, jer će se niske temperature zadržati još neko vrijeme, što će dodatno opteretiti mnoge kućne proračune,
Iz brojnih poljoprivrednih udruženja u našoj zemlji jučer su upozorili da se štete na voćnjacima, njivama i u malinjacima uzrokovane posljednjim snijegom i niskim temperaturama već mogu mjeriti u milijunima KM. Kako je istaknuto, zbog toga se ove godine mogu očekivati više cijene voća, ali i povrća u našoj zemlji.

Prethodni članakKakvo nas vrijeme očekuje
Sljedeći članakDar gradu i ove godine i njegovim stanovnicima od ekološke udruge Kremenik Vitez