Već deset i više dana traje redukcija pitke vode u Vitezu

Već deset i više dana traje redukcija pitke vode u Vitezu. No, direktor Javnog komunalnog poduzeća Vitkom Dragan Stojak kaže kako nije riječ o klasičnoj redukciji nego o noćnoj akumulaciji, punjenju tijekom dana ispražnjenih vodospremnika. Jer, kako kaže direktor Stojak, dnevno se troši 135 litara u sekundi u odnosu na normalnu, prosječnu potrošnju od oko 90 litara u sekundi. A dotok vode u spremnik u ovom sušnom razdoblju je oko 80 litara.

I zbog toga je uvedena noćna redukcija, ili nadoknada enormno velike dnevne potrošnje, a koja vremenski traje uglavnom od pola noći pa do 5 sati ujutro. Uz velike vrućine tako veliku potrošnju vode uzrokuju i nerazumni i neodgovorni građani koji uporno, unatoč apelima i upozorenjima, troše pitku vodu za zalijevanje vrtova, punjenje plastičnih obiteljskih bazena za kupanje, čak i za navodnjavanje površina zasijanih vrtlarskim i drugim poljoprivrednim kulturama. A to, neminovno, u ovakvim vremenskim uvjetima, dovodi do neizbježnog noćnog iskapčanja dotoka vode u sekundarnu vodoopskrbnu mrežu.

Usprkos upozorenju troše pitku vodu za zalijevanje vrtova

„Ova mjera koja se provodi u isto vrijeme u cijeloj općini daje pozitivne rezultate pa na sreću nemamo nikakvih dnevnih redukcija pitke vode u domovima naših građana. A uz samo malo više razumijevanja i odgovornosti u ponašanju jednog broja naših građana koji ne uvažavaju nikakva upozorenja, apele…, ni ovih noćnih iskapčanja dotoka pitke vode u sekundarnu mrežu, ne bi bilo“, kaže direktor JKP Vitkom u Vitezu Dragan Stojak te ističe kako će već prva obilnija kiša popraviti i riješiti ovu situaciju koja traje već skoro dva tjedna.

VL / HB.org