VAŽNO: Putujete u BiH? Pročitajte procedure sanitarnog nadzora na graničnim prijelazima!

Imajući u vidu ozbiljnost situacije povodom proglašene globalne pandemije koronavirusa (COVID-19), direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je pojasnio procedure sanitarnog nadzora na graničnim prijelazima, te naglasio važnost poštivanja mjera zdravstvenog nadzora i organičavanja kretanja.

U okviru sanitarne kontrole, poručuje direktor Ajdinović, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju, a na osnovu podataka iz zdravstvenog upitnika kao i očitanja termalne kamere koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, federalni sanitarni inspektori poduzimaju daljnje mjere u smislu stavljanja osoba pod zdravstveni nadzor u skladu s Procedurama nadzora putnika u međunarodnom prometu, kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19), koje se primjenjuju prema svim putnicima koji dolaze s područja Francuske, Njemačke i Španjolske.

Svim stranim državljanima koji ulaze u FBiH iz navedenih zemalja propisuju se mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana, a svim bh državljanima i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u FBiH iz navedenih zemalja izdaje se Rješenje o obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana.

Putnici s povišenom temperaturom se, u suradnji s aerodromskim osobljem, do dolaska epidemiologa i liječnika smeštaju u aerodromski prostor za privremenu izolaciju osoba s povišenom temperaturom.

-Podsjećam da je zabranjen ulazak u bh državljanima NR Kina, Južna Koreja, Iran i Italija. Želim naglasiti da je Federalna uprava za inspekcijske poslove uspostavila redovnu komunikaciju i koordinaciju sa svim kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova i upravama policije, na osnovu koje se uspostavlja praćenje i kontrola provođenja mjera zdravstvenog nadzora po rješenjima federalnih sanitarnih inspektora – rekao je direktor Ajdinović.

Shodno tome, Federalna uprava za inspekcijske poslove će na dnevnoj osnovi kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova i upravama policije dostavljati popise – tabelarne preglede osoba kojima su izdata rješenja od strane federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima osoba/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/osobama kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana.

Na dane 12. i 13. ožujka 2020. godine, prema do sada dostupnim podacima, federalni sanitarni inspektori su izdali 303 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/osoba na period od 14 dana.

Građani koji se vraćaju u BiH trebaju znati da se sanitarni pregledi na graničnim prelazima Bijača, Izačić, Gorica, Kamensko, Bosanski Šamac i Orašje vrše 24 sata dnevno u tri smjene, a iz Federalne uprave za inspekcijske poslove upozoravaju na neophodnost točnog i vjerodostojnog popunjavanja sanitarnih upitnika i provođenja zdravstvenih mjera u cilju održavanja stabilne epidemiološke situacije u BiH/FBiH.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeliraju na putnike/osobe kojima su federalni sanitarni inspektori izrekli mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravamo da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Kaznenog zakona FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do godine zatvora, a davanje lažnih podataka predstavlja kazneno djelo propisano članom 348. Kaznenog zakona FBiH i propisana kazna je do tri godine zatvora.

Preporučuje se bh državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u BiH, da otkažu sva svoja putovanja van BiH.

-Podsjećam javnost da je, na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva, donesena odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. ožujka u šest sati ujutro. Shodno odluci, broj graničnih prelaza za kontrolu roba i putnika će biti reduciran, kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora putnika/osoba i roba – kazao je direktor Ajdinović, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.