Važna obavijest o velikom broju hodočasnika na području Središnje Bosne

Uoči blagdana Sv. Ivana Krstitelja, i ove godine će tisuće hodočasnika (dana 22., 23. i 24. 06. 2022. godine) tradicionalno hodočastiti prema svetištu sv. Ive u Podmilačju kod Jajca gdje se 24.06.2021. godine održava središnja vjerska svečanost.

Turistička zajednica ŽSB moli sve vozače i hodočasnike da u ove dane budu na oprezu te da u cilju svoje, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, poštuju upute i zapovijedi prometne policije.

H O D O Č A S N I C I
Ukoliko ste se odlučili pješice hodočastiti iz svog mjesta u svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, možete povećati svoju sigurnost:

Ukoliko se krećete lijevom stranom kako biste na vrijeme uočili vozila koja Vam dolaze u susret.
Ukoliko se krećete u skupinama, krečite se jedni iza drugih.
Da bi ste bili što vidljiviji vozačima, odjenite reflektirajuće prsluke ili na sebi nosite druga reflektirajuća ili svjetleća sredstva (baterijske lampe, reflektirajuće torbe i sl.)
Sa sobom ponesite dovoljne količine vode te neophodnu medicinsku pomoć.

Ukoliko uočite vozača ili pješaka koji svojim ponašanjem ugrožava druge sudionike u prometu, odmah pozovite policiju 122, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice.

V O Z A Č I
Imajte na umu mogućnosti neočekivanog izlaska hodočasnika na kolnik kojim se kreće vaše vozilo.
Prilagodite vašu brzinu kako biste na vrijeme mogli reagirati na iznenadne situacije.
Gdje god je moguće koristite kratka svjetla, kako ne biste zaslijepili hodočasnike koji vam dolaze u susret.
Pridržavajte se znakova i uputa što ih daju policijski službenici. U slučaju da se nesreća ipak dogodi, ozlijeđenima pružite prvu pomoć, a potom obavijestite hitnu pomoć
(na broj 124) i policiju (na broj 122).

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika očekuje se sa područja lepeničke, lašvanske te uskopaljske doline i to na magistralnom putu: M 16 – E661 (Lašva – Donji Vakuf – Jajce) i M 16.2 (Gornji Vakuf-Uskoplje – Donji Vakuf) te regionalnim putevima R 413 a i R 413 b (Turbe – Gostilj-Dobretići – Jajce) i R 442 Kiseljak – Busovača.