Vatrogasci “Stari Vitez”: Obavijest, odnosno upozorenje stanovnicima općine Vitez u slučaju izbijanja požara

Vatrogasci “Stari Vitez” iz Viteza uputili su obavijest, odnosno upozorenje stanovnicima općine Vitez u slučaju izbijanja požara. Obavijest, odnosno upozorenje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani sugrađani, dolaskom hladnijih dana povećana je opasnost od izbijanja požara na stambenim,poslovnim i drugim objektima , s tim u vezi upozoravamo građane i privatne subjekte naše Općine da preventivno, radi zaštite od nastanka požara izvrše kontrolu stanja i ispravnosti dimnjaka koji su najčešći uzroci nastanka požara.

Napominjemo da prisustvo drvene građe u dimnjaku ili u neposrednoj blizini, naslanjanje dimnjaka na lako zapaljive materijale, pukotine i mehanička oštećenja, nagomilane naslage čađi, neredovno i nestručno održavanje i čišćenje mogu izazvati požar. Moramo napomeniti da smo prošle sezone grijanja u našem gradu imali 47 požara , pa apelujemo na građane da preventivno izvrše čišćenje dimovodnih kanala u svojim domovima ili poslovnim prostorima.

Naročito napominjemo stanare stambenih zgrada te privatnih stambenih objekata da je obaveza da se najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće organizira čišćenje dimnjaka .
Važno je izvršiti i provjeru električnih instalacija, kao i električnih grijnih uređaja, kao i maksimalnu snagu priključenih uređaja. Posebno je potrebno obratiti pažnju prilikom korišćenja “kvarcnih i električnih grijalica” kao i na njihovu adekvatnu udaljenost od zavjesa i drugih lako zapaljivih materijala.

U slučaju izbijanja požara odmah obavijestite vatrogasnu jedinicu na broj telefona ;
123
030-520-004
030-521-011
ili Policijsku stanicu Vitez na broj telefona 122 ili 030-715-122.

Apeliramo na sve građane da odmah poduzmu ove preventivne mjere, jer će samo tako smanjiti mogućnost izbijanja požara, a samim tim izbjeći velike materijalne šteta i ljudske žrtve.

Ovo preventivno upozorenje dajemo na znanje građanima zbog činjenice da je počela grijna sezona, kao i zbog toga što je u prethodnim godinama tokom grijne sezone zabilježen veliki broj požara u stambenim objektima (kućama i stanovima) koji su izazvali ljudske žrtve i velike materijalne štete”, poručili su Vatrogasci “Stari Vitez” Vitez.