Vahid Perenda ometao istragu o ratnom zločinu nad Hrvatima Bugojna

Pod pretpostavkom da su tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH u Bugojnu nakon likvidacije zakopana na različitim mjestima, od proteklog četvrtka, po nalogu Tužiteljstva BiH, na više lokaliteta na Rostovu vrši se potraga za njihovim posmrtnim ostacima, piše Večernji list BiH.

Dosad je rezultirala ekshumacijom četiriju kompletnih tijela na dvjema različitim lokacijama u blizini. Tri tijela pronađena su u masovnoj grobnici, a jedno nekoliko metara dalje.

Istražitelji na terenu

Uz posmrtne ostatke jednog od ekshumiranih tijela pronađena je iskaznica Međunarodnog crvenog križa na ime Zorana Galića, jednog iz skupine od 19 odvedenih Hrvata. Ovotjedna potraga zasad nije rezultirala pronalaskom tijela nestalih, ali je zato jedan od vlasnika pristupnog zemljišta u dvama navratima pokušao spriječiti pristup lokaciji. Najprije fizičkom zabranom, a dan poslije uzorao je dio zemljišta čiji je vlasnik te tako suzio put do lokaliteta na kojem se vrše ekshumacije. U pitanju je Vahid Perenda, rođak vlasnika zemljišta na kojem se vrše ekshumacije. Vlasnik zemljišta, koje se već nekoliko dana pretražuje, od samog početka surađuje s istražiteljima. “Osobu koja se ponaša potpuno iracionalno prijavili smo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Ekshumacije se rade po nalogu Tužiteljstva BiH i ne može ih bilo koji pojedinac zaustaviti niti ih ima pravo ometati. Potragu na Rostovu nastavljamo i ostajemo ovdje sve dok ne pretražimo svaku sumnjivu lokaciju“, potvrdio nam je Marko Jurišić, član Kolegija Instituta za nestale osobe BiH.

Što će reći SIPA-i

Da izlazak na vidjelo 27 godina čuvane tajne o zločinu nad 19 Hrvata, kojima se nakon odvođenja iz bošnjačkih logora u Bugojnu gubi svaki trag, mnogima u ovom gradu još uvijek ne odgovara, dokaz su i pokušaji ometanja istrage koja se vrši uz nadzor i po nalogu Tužiteljstva. Vahid Perenda morat će istražiteljima SIPA-e objasniti zašto je i je li po nečijem nagovoru pokušao u dvama navratima omesti istragu koja bi mogla na optuženičku klupu dovesti glavne aktere zločina nad Hrvatima Bugojna, Dževada Mlaću i Selmu Cikotića.

Ana Popović/Večernji list