Uz hidropotencijale SB županija može iskoristiti i bio masu kao obnovljivi izvor energije

Fojnica je bila domaćin dvotjedne konferencije o temi energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Sudionici iz 11 zemalja JI Europe na konferenciji radnog naziva „Dani karbonske redukcije“, izašli su s konkretnim prijedlozima kako povećati energetsku učinkovitost, odnosno iskoristiti obnovljive izvore energije u određenim europskim državama i regijama, među kojima je i Srednjobosanska županija. Organizator skupa bio je REIC.

Administracija

– Ova je konferencija rezultirala projektnim prijedlozima kako povećati energetsku učinkovitost i poraditi na izgradnji obnovljivih izvora energije u pojedinim područjima jugoistočne Europe, a među njima i SBŽ. Čula su se i iskustva investitora koji su kao najveću zapreku u BiH naveli sporu i neučinkovitu administraciju. Sve to usporava investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, kaže Azrudin Husika, direktor REIC-a.

U SBŽ-u, konkretno, bilo je i dosta otpora lokalnog stanovništva realiziranju projekata izgradnje obnovljivih izvora energije. Stanovnici u pojedinim općinama prosvjedovali su zbog gradnje mini hidroelektrana iz straha da će one uništiti rijeke na kojima su izgrađene, odnosno narušiti ekološki sustav. Pojedinačna loša iskustva u izgradnji mini hidroelektrana na području SBŽ-a ne bi trebala obeshrabriti investitore ni kod lokalnog stanovništva izazvati trajan otpor ovakvim projektima, istaknuto je.

Uz uklanjanje administrativnih zapreka u čemu SBŽ u odnosu na ostala područja BiH ipak prednjači, promjena svijesti ljudi da od projekata obnovljivih izvora energije itekako mogu imati koristi, jedan je od glavnih ciljeva skupa.

Iskustva

Svoja iskustva prenijeli su stručnjaci iz zapadne i jugoistočne Europe. Osim hidropotencijala, bio masa skoro je u potpunosti neiskorišten potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije u SBŽ-u. Iskorištavanjem biomase, osim novih izvora energije, središnja Bosna dobila bi i toliko potrebna nova radna mjesta.

IZVORI

Trenutačno se koristi manje od 10 posto potencijala

■ Razvojna šansa su pogoni na biomasu za koje imamo vlastitu infrastrukturu, dok smo za vjetroelektrane prisiljeni uvoziti svu opremu, kaže direktor RElC-a. lako je SBŽ u BiH napravila značajne iskorake u korištenju obnovljivih izvora energije, trenutačno iskorištava manje od deset posto potencijala.

DA / HB.org