Uvođenjem novoga sustava i daljinskog očitanja staje se u kraj krađama električne energije

altU posljednjih nekoliko godina došlo je do drastičnog smanjenja gubitaka prouzročenih krađom u mreži Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, no samo prošle godine ti gubitci su ipak iznosili oko šest milijuna maraka, doznaje Večernji list.

Goleme štete

Svih prijašnjih godina od završetka rata na krađi električne energije EP Herceg Bosne je godišnje gubila oko deset milijuna maraka pa se dolazi do frapantnih podataka da se samo s tim iznosom mogla izgraditi veća hidroelektrana koja bi mogla opskrbiti i najveća poduzeća koja se nalaze u konzumnome području mostarske Elektroprivrede. Do smanjenja ilegalne potrošnje električne energije došlo je s uvođenjem novoga sustava očitavanja brojila, ali i većom disciplinom u plaćanju računa budući da u prijašnjim godinama stotine kućanstava, ali i proizvodnih pogona, kafića nisu plaćali račune za potrošenu električnu energiju. Naime, od prije nekoliko godina sva kućanstva su obvezna omogućiti slobodan pristup očitavanju brojila električne energije, a sva nova kućanstva su obvezna ugraditi brojilo izvan kuće na stupove električne energije kako bi se smanjila mogućnost ilegalnog prepajanja i korištenja tzv. crne struje. U nekoliko su navrata i djelatnici Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne otkrili veće zloporabe, zbog čega je najvjerojatnije došlo i do paljenja vozila mostarske Elektroprivrede u Novoj Biloj. Inače, kako se doznaje, najčešći slučajevi zloporaba potrošnje električne energije bili su upravo u tome dijelu središnje Bosne te općini Čitluk, gdje je veliki broj objekata ilegalno spojen na napajanje električne energije. Otkriveni su i pojedinačni vrlo zanimljivi, ali i bizarni slučajevi kako su građani i vlasnici poduzeća došli na ideju za krađu struje.

Primjeri krađa

Najčešći su primjeri klasičnog razdvajanja kabela prije brojila električne energije, a sa starim brojilima koristili su se i snažni magneti ili elektromagneti koji su jednostavno blokirali ili usporavali očitavanje. Novim brojilima, ali i ugradnjom posebnoga sustava na daljinsko očitanje te nadzor potrošnje na pojedinim transformatorskim stanicama smanjen je prostor za manipulacije. Naime, cijeli projekt obuhvatio je rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih niskonaponskih vodova, transformatorskih i rasklopnih stanica, isporuku i ugradnju nove mjerne opreme u tranformatorske stanice te izgradnju Centra za automatsko daljinsko očitavanje električnih brojila (AMR). Ugradnja pouzdane mjerne opreme Elektroprivredi će omogućiti neprekidan nadzor nad potrošnjom i brzo otkrivanje krađa energije, što će rezultirati smanjenjem komercijalnih gubitaka te povećanjem prihoda.

Elektroprivreda je instalirala gotovo 3.000 mjernih uređaja u distribuciji, što bi trebalo omogućiti bolje upravljanje mrežom, čime će se smanjiti rizik od preopterećenja i kvarova na mrežnoj opremi EP Herceg Bosne.

Večernji list / HB.org