Uvode se tri tarife, za 60 posto kućanstava struja neće poskupjeti, ostalima rast u skladu s potrošnjom

U sklopu aktivnosti koje za cilj imaju bolju kontrolu potrošnje električne energije, ovih dana Elektroprivreda BiH poslala je Regulatornoj komisiji za električnu energiju (FERK) zahtjev za promjenu cijena električne energije za kategorije kućanstva i ostale potrošnje (tarifne skupine od 1 do 5), s prijedlogom cjenovnog modela.

Izračuni

Srž prijedloga odnosi se na uvođenje triju tarifa koje bi se primjenjivale ovisno o količini potrošene energije, a pritom je jasno naglašeno i kako, po novom rješenju, struja neće poskupjeti za oko 60 posto kućanstava, dok bi za 37,6% kupaca rast cijena bio minimalan.

Prijedlog modela ima za cilj štednju električne energije, energetsku učinkovitost i bolju kontrolu potrošnje zbog stabilizacije energetskog sektora, osiguranja dovoljnih količina energije za stabilnu i urednu opskrbu kupaca i izbjegavanja potrebe za nabavom električne energije na tržištu, što bi dovelo do znatno većeg povećanja cijena za krajnje potrošače.

Prijedlog modela podrazumijeva tri tarife – zelenu, plavu i crvenu, koje bi se u obračunu primjenjivale ovisno o količini utrošene električne energije. Zelena tarifa podrazumijeva utrošak u količini do/i 268 kWh u razdoblju od 30 dana, što je prosječna potrošnja kućanstava koja opskrbljuje JP Elektroprivreda BiH, i za ove kupce nema promjene cijena. Drugim riječima, struja za njih neće poskupjeti, a prevedeno u brojeve – za 60% kućanstava ili njih oko 437.000 nema promjene i primjenjuju se cijene koje su na snazi od 1. siječnja 2015. godine.

Plava tarifa podrazumijeva utrošak u količini od 268 kWh do/i 1000 kWh u razdoblju od 30 dana, što se, prema podacima JP Elektroprivreda BiH, odnosi na 37,6% kupaca i za njih će se konačan utrošak obračunavati po sljedećem modelu: utrošak prvih 268 kWh po aktualnim cijenama (cijene od 1. siječnja 2015.godine), utrošak od 268 kWh do/i 1000 kWh – primjena cijena za plavu tarifu. To bi značilo da primjenom ovog modela za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo i tijekom 30 dana troše 300 kWh poskupljenje iznosi 1,27 KM (4 feninga dnevno) i račun tih kupaca bi, umjesto dosadašnjih 53,28 KM, iznosio 54,55 KM.