Utvrđene izmjene Zakona o matičnim knjigama

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, utvrdila i u parlamentarnu proceduru usvajanja po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama.

Na taj način je izvršena presuda kojom je Ustavni sud FBiH utvrdio da je članom 72.a Zakona o matičnim knjigama povrijeđeno pravo Općine Maglaj na lokalnu samoupravu.

Stoga je zamijenjenim članom propisano da poslovi vođenja, ažuriranja, čuvanja i rješavanja svih pitanja u oblasti matičnih knjiga i registra predstavljaju izuzetno važan i poseban javni i lični interes građana.

Kako je ovom izmjenom utvrđeno, budući da se radi o osnovnim i najvažnijim evidencijama o osobnim stanjima građana FBiH, pa se moraju obavljati uz stalni pojačani stepen psihičkog i fizičkog napora i odgovornosti matičara i drugih državnih službenika i namještenika u obavljanju tih poslova, koji moraju biti točni i ažurni, uvećanje plaće zbog posebnih uvjeta rada mogu ostvariti u skladu s posebnim propisom kojim regulira pitanje plaća i naknada državnih službenika i namještenika i financijskim sredstvima organa uprave, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Prethodni članakMarić: Posjetom starim i nemoćnim osobama želimo donijeti radost i zadovoljstvo
Sljedeći članakSportski streljački klub „Sagitarius“ Vitez organizira Turnir u streljaštvu zračnom puškom