Utemeljena Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten

Nakon dvanaest i pol godina rada i uspješnog djelovanje Udruge bosanskih Hrvata u Republici Hrvatskoj „Prsten“ u srijedu je ova ugledna Udruga s 3.500 aktivnih članova, dobila sestrinsku Udrugu u Bosni i Hercegovini. No, u nazivu je važna razlika jer uz „bosanskih“, kako to stoji u Udruzi sa sjedištem u Zagrebu, u novoosnovanoj stoji „bosanskohercegovačkih“, ili da budemo konkretni, naziv je Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata u Bosni i Hercegovini „Prsten“.

- REKLAMA -

Utemeljiteljska Skupština sestrinske Udruge održana je u srijedu poslije podne u Kongresnoj dvorani hotela Central, pred više od 300 skupštinara i uglednih gostiju iz Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske. Nazočni su bili, uz čelništvo Prstena iz Hrvatske zamjenik predsjednika hrvatskog Sabora, Milijan Brkić, izaslanik predsjednice RH, ujedno i predsjednik UBH Prsten Mijo Marić, zatim predstavnici Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Žana Čorić i Ivan Zeba, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio, visoki dužnosnici svih struktura vlasti županija, Federacije i BiH, na čelu s predsjednikom Federacije BiH, Marinkom Čavarom i članom Predsjedništva BiH, ujedno i predsjednikom Hrvatskog narodnog Sabora, dr. Draganom Čovićem. Pripreme za utemeljenje udruge „Prsten“ u Bosni i Hercegovini trajale su više od dvije godine, a Skupština je održana u prekrasnom ozračju, prijateljstva, razumijevanja, zajedništva…, što kod nas Hrvata baš i nije čest slučaj.

Čast prvog predsjednika Udruge bosanskohercegovačkih hrvata „Prsten“, pripala je Travničaninu, istaknutom političkom, sportskom, kulturnom i gospodarskom djelatniku, Zdenku Vukiću, dok za za dopredesjednike izabrani, Anto Domić iz Brčkog i Veseli Čule iz Mostara. U tročlani Nadzorni odbor izabrani su Franjo Rajković (predsjednik) i Krešimir Artuković te Mijo Ćosić.

Sjedište Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata u Bosni i Hercegovini „Prsten“, a prostor za rad Udruge bit će u zgradi Franšiznog centra u Vitezu, koji je ustupio vlasnik zgrade, Franjo Rajković.

Pred početak rada utemeljiteljske Skupštine Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH, „Prsten, prigodnim riječima, obratio se počasni predsjednik „Prstena“ u Hrvatskoj, Pavo Zubak. Istaknuo je kako „Prsten“ povezuje ali i obvezuje sve Hrvate u Hrvatskoj i u BiH, prije svega u zajedništvu, na zbijanje redova, bar u onim krucijalnim pitanjima za Hrvate s ove i s one strane granice. Dodatan pečat lijepom ugođaju dao je mladi zeničanin, magistar pjevanje, sve popularniji i sve priznatiji u Republici Hrvatskoj a i izvan nje, Ivan Jelić, za vrijeme studija u Zagrebu stipendist viteške tvrtke „Economic“. Ovom prilikom novoizabrani predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH „Prsten, Zdenko Vukić, darovao je umjetničku sliku aktualnom predsjedniku Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“, Miji Mariću.

Nakon završetka rada Skupštine, okupljenim su se obratili, Ilija Tolić, jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik „Prstena“ u Hrvatskoj, Ilija Tolić. Ukazao je na značaj i ulogu „Prstena“, na moć dobro organizirane Udruge, na rad na zajedništvu, razumijevanju… Obratio se okupljenim i Milijan Brkić, naše gore list, zamjenik predsjednika hrvatskog Sabora. Podsjetio je na korake koje Republika Hrvatska čini u BiH, prije svega na dobrobit Hrvata ali i svih građana koji ovdje žive – Otvaranje Gospodarske komore u Sarajevu, uspostava avio-linije Zagreb – Mostar, otvaranje Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu, uskoro i u Livnu „a evo sada i sestrinske Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH, „Prsten“. Kazao je kako „izvozimo gotov proizvod“, mlade i obrazovane ljude. „To moramo zaustaviti i ovdje i u Republici Hrvatskoj. Moramo, kroz razne projekte osigurati ovdašnjim Hrvatima ostanak i opstanak, ali i raditi na povratku onih koji su iz raznih razloga napustili ili morali napustiti BiH“.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, bio je aktualni predsjednik „Prstena“ u Hrvatskoj, Mijo Marić, Prenio je predsjedničine pozdrave s najljepšim željama i poruku kako se ona, a i sve strukture vlasti u Hrvatskoj, „nikada neće umorti u radu na dobrobit Hrvata u Bosni i Hercegovini, u svim segmentima života i rada, ali i o onom  kada je riječ o konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata s ostala dva naroda u BiH.

Na kraju okupljenim se obratio i dr. Dragan Čović, naglasio je i rekao čelništvu „Prstena“ iz RH „kako smo mi Hrvati u BiH mnogošto učili i naučili upravo od Udruge „Prsten“. „Prsten znači mnogo više od običnog mosta, kako ga ponekad zovu, između Hrvata u RH i u BiH. I nije to samo suradnja u gospodarstvu, nego, što je ponekad i važnije, suradnja u zajedništvu i svim oblastima života i rada“. Zahvalio je dr. Čović Udruzi „Prsten“ iz RH na podršci Hrvatskom narodnom saboru (HNS), što ujedno znači i na podršci Hrvatima u BiH, prije svega u borbi za bolje hrvatsko sutra, u borbi za ravnopravnost Hrvata s ostala dva naroda. Kazao je dr. Čović, također, kako se nada i očekuje kako će „Prsten“ u Republici Hrvatskoj uskoro dobiti izmjenu u nazivu umjesto „bosanskih“ – „bosanskohercegovačkih“. Istaknuo je, i za to dobio buran pljesak, kako među Hrvatima i nema bolje organizirane  udruge „od našeg Prstena“.

Dodajmo još kako su u Upravni odbor UBHH Prsten u BiH, uz predsjednika i dva dopredsjednika imenovani: Marijan Klaić, Darko Kasap, Dragutin Živković, Đuro Klarić, Maja Nikolić, Dario Krajina, Zdenko Kolak, Nikola Šimić, Ivo Budimir, Drago Kafadar, Ivan Sajević, Anto Bilić, Dragan Rajić, Miro Duno, Sanja Babić Đulvat, Dragan Miličević, Pero Golemac, Mate Lovrić, Ilija Đolo, Tonćo Barbarić, Franjo Širić, Mićo Crnjac, Ante Kvesić, Mirko Puljić, Zdenko Marković, Pero Pavić, Zvonko Bagarić, Tomislav Puđa, Stipo Buljan i Ivan Arambašić.

Top akcija 18.-27.1.