Usvojeni zakoni o roditeljima/njegovateljima, obrtu i srodnim djelatnostima

Usvajanjem životno važnih zakona i odluka, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, okončao je 12. redovitu sjednicu.

Nakon dulje konstruktivne rasprave, jednoglasnu potporu izaslanika dobio je Zakon o roditeljima/njegovateljima. U pitanju je novo zakonsko rješenje kojim se tretira pravo roditelja djece, odnosno osoba s poteškoćama u razvoju.

Zakonom koji će nakon što ga je usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH moći stupiti na snagu, predviđeno je da roditelji, odnosno njegovatelji djece i odraslih sa stopostotnim invaliditetom dobiju pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plaće u Federaciji BiH. Budući da je tijekom rasprave ukazano i na niz nedostataka čijim bi se otklanjanjem na kvalitetniji način mogao riješiti status roditelja/njegovatelja, uz zakon je usvojen i zaključak kojim je Dom naroda obvezao priređivača zakona, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, da u roku od tri mjeseca  izradi i  uputi u proceduru izmjene i dopune donesenog zakona uvažavajući i primjedbe iznesene u raspravi u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izaslanici u Domu naroda, usvajanjem odluke o razrješenju dosadašnjih te imenovanju novih članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH danas su,deblokirali su rad ove iznimno važne Komisije, a time i otvorili put milijunskim investicijama koje su bile na čekanju od studenog 2019. godine.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u nastavku sjednice usvojio je i Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima kojim se na kvalitetniji i jednostavniji način uređuju spomenute oblasti. Prednosti zakona su skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti. Uoči nedostatci zakona otkanjat će donošenjem podzakonskih akata, stoji u zaključku koji je usvojen uz Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima.

Prethodni članakČović: Bez izmjena izbornog zakona BiH neće opstati kao država
Sljedeći članakZamolba za pomoć u liječenju Dijane Adžaip iz Travnika