Usvojene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici usvojila informaciju s predloženim naredbama i preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva (KSFMZ) o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 19.4. 2021. godine. Usvojene naredbe i preporuke stupaju na snagu 22.4. 2021. godine, s rokom važenja od sedam dana.

Na snazi ostaje naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje KS FMZ.

Na snazi ostaje i ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 21.00 sata uvečer do 5.00 sati ujutro narednog dana.

Ovaj stožer je zadužen da, prije isteka sedmodnevnog ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Zadužen je KS FMZ da današnje zaključke, s prilozima, dostavi kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štaba kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Vlada FBiH će, u skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Parlament FBiH izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji KS FMZ je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 205 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu. Tjedni indikatori su u padu, osim broja smrtnih slučajeva koji bilježi blagi porast.

Kod procjene rizika, KS FMZ u informaciji navodi da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH veoma ozbiljna iako se primjećuje blago poboljšanje. Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskoj regiji.

One trebaju biti produžene, jer garantiraju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku predstavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funkcioniranje normalnog života i privrede.

Danas usvojene naredbe i preporuke KS FMZ-a bit će objavljene na web stranici Vlade FBiH (www.fbihvlada.gov.ba), priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade F BiH sa sjednice koja je još u tijeku.

Prethodni članakSredišnja Bosna: Učenici završnih razreda srednjih škola se vraćaju u školske klupe
Sljedeći članakUtvrđeni rezultati prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik, Dautoviću manje glasova nego Pejakoviću u studenom