Usvojena izvješća o napretku za Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju i Kosovo

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove usvojena su Izvješća o napretku za Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju i Kosovo. U usvojenim izvješćima nalazi se balansiran miks poruka potpore i kritika, ali i poruka ohrabrenja u njihovom daljnjem ispunjavanju obveza i aspiracija u procesu pristupanja Europskoj uniji.

U usvojenim izvješćima o napretku pozdravljaju se napori i napredak koje su države ostvarile u usklađivanju nacionalnih zakonodavstava sa zakonodavstvom Europske unije te se pozdravljaju i potiču aspiracije država na putu ka Europskoj uniji. Nadalje, u izvješćima se spominje važnost većeg interesa država u provedbi ključnih reformi na području pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala, jačanju neovisnih i objektivnih medija, usklađivanja s vanjskom politikom Europske unije i jačeg uključivanja civilnog društva i parlamentarne opozicije u proces pridruživanja Europskoj uniji.

Isto tako, izražena je zabrinutost zbog utjecaja trećih neeuropskih država na unutarnje političke procese i vanjskopolitičke prioritete država na Zapadnom Balkanu. Sukladno navedenom, istaknuta je važnost jačeg utjecaja i potpore Europske unije na Zapadnom Balkanu.

Zastupnica u Europsko parlamentu, Željana Zovko, aktivno je sudjelovala u izradi izvješća za Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, ulaganjem amandmana na nacrte izvješća, te je izrazila zadovoljstvo na usvojena izvješća.

„Ova izvješća te rezolucije su moralni instrument ohrabrenja tihoj većini, u ovim državama aspirantima za članstvo u EU, da Europa očekuje njihov ulazak u zajedničku obitelj putem vraćanja temeljnim europskim vrijednostima,” rekla je Zovko.

Usvajanje Rezolucija o ovim izvješćima bit će na dnevnom redu sredinom trećeg mjeseca na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Prethodni članakMalonogometni turnir za dječake i Trofej grada Viteza
Sljedeći članakU tijeku je upis mladih nogometaša u Školu nogometa “Romari”