Usuglašeni daljni koraci na razradi projekta uvrštenja stećaka na listu UNESCO-a

Predstavnici četiri zemlje koje sudjeluju u zajedničkom projektu nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a – BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, na sastanku održanom početkom listopada u Zagrebu, definirali su daljnje korake na razradi projekta, nakon što je on službeno uvršten na Tentativnu listu UNESCO-a.

Potvrdio je to danas Feni član Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i predstavnik BiH u ovom projektu Dubravko Lovrenović, navodeći da je na sastanku zaključeno da se izradi dinamični plan aktivnosti s rokovima za izradu Menadžment plana i Nominacijskog dosjea za projekt, a oba dokumenta sadržavat će zajedničke i posebne dijelove za svaku državu.

“Također, svaka država sudionica projekta treba pristupiti ispunjavanju obrasca Nominacijskog dosjea do početka naredne godine. Stručnjaci će kasnije raditi pojedinačno detalje za svaki segment vezano za stećke”, kazao je on.

Predviđeno je da tekstovi predstavnika svih država budu usklađeni na narednom sastanku u Sarajevu, koji bi trebao biti održan u veljači iduće godine.

U konačnom dokumentu projekta stećaka uvršetene su 22 nekropole iz BiH, dvije iz Hrvatske, te po tri nekropole s područja Srbije i Crne Gore.

Plan je da kompletan materijal za prijavu stećaka za uvrštenje na Listu svjetske baštine UNESCO-a bude predan do 31. siječnja 2013. godine, kako bi se stekli uvjeti da nekropole na Listu svjetske baštine budu uvrštene u ljeto iste godine kada zasjeda Komitet UNESCO-a.