Ustavni sud F BiH uvažio zahtjev Kluba Hrvata u Saboru ŽSB

Vijeće za zaštitu nacionalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH, odlučujući po zahtjevu Kluba zastupnika hrvatskog naroda u Županiji Središnja Bosna(ŽSB) donijelo je 31. ožujka 2015 godine presudu po kojoj Prijedlog prostornog plana Federacije BiH za razdoblje 2012-2028 godina povrjeđuje vitalni interes hrvatskog naroda.

U ime Kluba hrvatskog naroda, zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog interesa hrvatskog naroda Ustavnom sudu FBiH podnio je Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB-a temeljem zaključka donesenog na VI izvanrednoj sjednici Sabora ŽSB, 6 rujna 2012 godine. Podnositelj zahtjeva tvrdio je, a Ustavni sud potvrdio, da Prijedlog prostornog plana FBiH grubo zadire i izuzima nadležnosti ŽSB u pogledu komunikacijske i transportne infrastrukture kao i korištenja prirodnih bogatstava i lokalnog zemljišta koji se izuzimaju iz nadležnosti Županije.

Javna rasprava u ovom predmetu pred Vijećem za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH održana je 18. veljače 2015 godine. Nakon što je Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u Saboru ŽSB ponovila kako Klub ostaje pri svojem zahtjevu, Zdenko Antunović, pravni opunomoćenik ŽSB naglasio je kako Prostornim planom, Federacija BiH planira poduzeti niz aktivnosti koje su ne samo u suprotnosti s Županijskim prostornim planom već i s prostorno-planskom dokumentacijom općina. Antunović je ovom prilikom podsjetio i na presudu Ustavnog suda FBiH iz 2004 godine kojom je Zakon o prostornom uređenju FBiH proglašen neustavnim, priopćeno je iz ŽO HDZ BiH ŽSB.

Prethodni članakU prometnoj nezgodi teško povrijeđen pješak D.M. (16)
Sljedeći članakObjavljeni rezultati Natječaja za stipendije Općine Vitez