Ustavni sud F BiH reviziju branitelja proglasio neustavnom!

Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da član 9. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na potvrde (rješenja) izdate u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Ovu odluku Ustavni sud je donio nakon razmatranja zahtjeva predsjednika FBiH Živka Budimira za utvrđivanje ustavnosti spomenutog zakona.

– Utvrđuje se da članak 9. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH u dijelu koji glasi “ili su izdata u upravnom postupku, samo na temelju izjava svjedoka, potvrde boračkog udruženja ili na temelju medicinske dokumentacije, a u suprotnosti su s evidencijama o neisplaćenim vojničkim plaćama” nije u suglasnosti s Ustavom FBiH, priopćila je danas predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, javlja Fena.

Naime, Ustavni sud smatra da je odredba – osporeni član 9. spomenutog zakona kontradiktoran i da isključuje odredbe Zakona o upravnom postupku koje se odnose na dokazivanje činjenica, odnosno da ne omogućava osobama da u postupku kontrole njihovih prava, koriste dokazno sredstvo – izjavu svjedoka.
 
Sud je mišljenja da izjava svjedoka kao zakonsko dokazno sredstvo ima poseban značaj u svjetlu prava korisnika iz ove oblasti koji dolaze s područja u kojima iz objektivnih razloga ne postoji pismena dokumentacija.