Ustavni sud BiH: Naredbama Federalnog stožera prekršeno pravo na slobodu kretanja

Ustavni sud BiH zaključio je da je naredbama Federalnog stožera Civilne zaštite, kojima je naređena zabrana kretanja licima mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, prekršeno pravo na slobodu kretanja iz odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na apelante i sva ostala lica u relevantno istoj činjeničnoj i pravnoj situaciji, javlja Fena.

Kako je priopćeno, naloženo je Vladi Federacije BiH i Federalnom stožeru Civilne zaštite da, u roku od pet dana od dana prijema ove odluke, usklade Naredbu Federalnog stožera Civilne zaštite od 27. ožujka 2020. godine sa standardima iz Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije.

Dalje je naloženo Vladi FBiH i Federalnom stožeru Civilne zaštite da u narednom roku od tri dana obavijeste Ustavni sud o provođenju naloga iz ove odluke.

Apelacije su odbijene u dijelu zahtjeva da se ukine Naredba Federalnog stožera Civilne zaštite od 27. ožujka 2020. godine. Prema mišljenju Ustavnog suda, osporene mjere ne ispunjavaju zahtjev „proporcionalnosti“ iz člana 2. Protokola broj 4 uz Europsku konvenciju, zato što se iz osporenih naredbi ne vidi na čemu su zasnovane procjene Federalnog stožera Civilne zaštite da sporne grupe na koje se mjere odnose nose veći rizik da će se zaraziti ili prenijeti zarazu Covidom 19. Dalje, nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to „neophodno“ u smislu člana 2. Protokola broj 4 uz Europsku konvenciju, odnosno da se ublaže ili ukinu čim situacija to dopusti.

Prethodni članakUŽIVO od 18 sati: Trodnevnica Svetom Juraju u župnoj crkvi u Vitezu
Sljedeći članakUŽIVO: Danas u 11 sati prijenos svete mise povodom blagdana Svetog Juraja, patrona župe Vitez