Ustavne promjene iz kuta oporbe

Da su stranke s hrvatskim predznakom „rogovi u vreći” vidljivo je na svakom političkom koraku, a nedvojbeno ga je, još jednom, potvrdila i tribina: Ustavne promjene iz kuta oporbe, održane u utorak navečer u Novom Travniku. Inicijatori i organizatori tribine bili su županijski odbori HSS „Stjepan Radić”, HSP BiH i HSS-NHI. Tribini, u dvorani Općinskog vijeća Novog Travnika, prisustvovalo je stotinjak članova ovih stranaka, ali i pripadnici drugih stranaka i nestranačkih građana, a prisutni su bili čelnici ovih stranaka, Josipa Katava, Zvonko Jurišić, Drago Džambas, Stjepan Krešić, član Doma naroda Parlamentarne skupštine i aktualni predsjednik F BiH, Živko Budimir.

Jer, očigledni i oni jasno definirani pogledi i stajališta ovih stranaka, kada je u pitanju preustroj F BiH, BiH i ustavne promjene, u odnosu na HDZ-ove, ili je bolje reći stranaka HNS-a, potpuno, ili pak u najvećoj mjeri, su oprečne. A kada se k tomu dodaju i stalni i očigledni nesporazumi dva HDZ-a, dvije stranke s potpisanim Strateškim sporazumom o suradnji, poglavito na općinskim i županijskim (Srednjobosanska županija op.a.) razinama, onda tvrdnje o „rogovima u vreći” nedvojbeno stoje

Uvodna izlaganja podnijeli su predsjednici srednjobosanskih županijskih odbora ovih stranaka, Anto Lozančić (HSS „Stjepan Radić”), Berislav Elez (HSP BiH) i Tomislav Rajić (HSS-NHI), a dodatno ih pojašnjavali i iznosili i druga dodatna stranačka stajališta, Josipa Katava, Zvonko Jurišić, i Drago Džambas, te predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir.

A sukus dvoiposatne tribine mogao bi se svesti na nekoliko stajališta, viđenja i prijedloga („ … iz kuta oporbe”) ovih stranaka koji također nisu u potpunosti definirani i istovjetni. No, bez ikakvih ograda i rezervi, sve tri stranke odlučno kažu NE trećem entitetu u kojemu nema, i ne može biti, srednje Bosne. To je, stajalište je ovih stranaka, HDZ-ovska podvala, koja je nedvojbeno, na štetu Hrvata, prije svega srednjobosanskih i posavskih.

Načelno se podržavaju ustavne promjene, a posebno je potencirano pitanje Federacije s 10 županija i 12 izbornih jedinica, što je na veliku štetu Hrvata u Federaciji BiH. „Sve je to netko potpisao”, ponavljalo se u ovoj i sličnim situacijama, s jasnim aluzijama na dvadesetogodišnje sudjelovanje u vlasti HDZ-a. Podržan je i prijedlog da se od tri županije s hrvatskom većinom (Zapadno-hercegovačka, Herceg-bosanska i Posavska) napravi jedna izborna jedinica, a da Srednjobosanska i Hercegovačko-neretvanska bude jedna mješovita izborna jedinica s potpunim paritetom upravljanja, u kojoj bi sjedište Vlade bilo u Travniku, a Skupština u Mostaru.

„Palo” je i niz teških kvalifikacija, prije svega na račun HDZ-a BiH i čelništva ove stranke. Hrvatski narodni sabor je označen zatvorenim krugom istomišljenika, „markentiškim trikom” HDZ-a BiH (Živko Budimir), a za stalno i pojačano iseljavanje Hrvata iz BiH krivac je, ponovo, Eugen Savojski „stasao u njedrima stožerne stranke Hrvata BiH” (Drago Džambas). Braneći, opravdavajući i dajući značaj svome radu, poštivanju zakona i Ustava, rad svojih prethodnika na čelu Federacije, Živko Budimir je slikovito označio „protočnim bojlerom”. Istovremeno je predsjednik HSS-NHI primarijus dr. Drago Džambas, Krešimira Zubaka, u kontekstu ustavnih promjena i „Mini Dejtona”, kako je kazao, koji nije potpisao Dejtonski sporazum i Živka Budimira na kojega stranke HNS-a „pucaju iz svih oružja radi njegove dosljednosti i poštivanja ustavnih i zakonskih odredaba”, označio moralnim političkim vertikalama.

No, na kraju se sve svelo na konstruktivne konstatacije kako je „bitno nastaviti razgovore, formirati iskristalizirane prijedloge i za njih se boriti udruženi u političkom djelovanju” (Živko Budimir) te „treba nam pameti i zajedništva da bi konačno došli do zadovoljavajućih rješenja za Hrvate u BiH” (Zvonko Jurišić).

Zvonimir Čilić / VL