Uspostavljeni odjeli za podršku svjedocima u Travniku/Novom Travniku i Bihaću

Jednak tretman i pristup pri pružanju podrške svjedocima i žrtvama u krivičnim predmetima od srijede, 11. rujna omogućeni su u županijskim sudovima u Novom Travniku i Bihaću, kao i u županijskim tužiteljstvima u Unsko-sanskoj i Srednjobosanskoj županiji svečanim otvorenjem Odjela za podršku svjedocima, koji su uspostavljeni kroz UNDP-ov projekat “Uvođenje usluga podrške žrtvama/svjedocima”.

U suradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, te uz financijsku podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država, UNDP radi na širenju mehanizama koji osiguravaju jednak tretman i pristup pri pružanju podrške i zaštite svjedocima/žrtvama u krivičnim predmetima na kantonalne sudove i tužilaštva u Unsko-sanskoj i Srednjobosanskoj županiji.

U okviru projekta UNDP-a do danas pomognuto je opremanje i uspostavljanje šest integriranih odjela za podršku svjedocima u županijskim/okružnim sudovima i tužiteljstvima u Sarajevu, Banja Luci i Istočnom Sarajevu s ciljem da se žrtvama i svjedocima u krivičnim predmetima pruži podrška pri svjedočenju tijekom istrage i sudskog postupka.

„Do danas, više od 700 žrtava i svjedoka u 400 krivičnih predmeta primilo je prijeko potrebnu podršku putem učinkovitih, integriranih i održivih ureda za podršku svjedocima. Model podrške žrtvama i svjedocima kojeg je razvio UNDP u BiH je jedinstven i najuspješniji primjer u regiji”, rekla je Amela Ćosović-Medić, voditeljica odjela Pravde i sigurnosti UNDP-a.

Posebno obučen kadar u ovim odjelima pruža svjedocima adekvatnu podršku prije, tijekom i nakon sudskog procesa kako bi njihovo svjedočenje prošlo što bezbolnije, a posebno onim osobama koji se prvi put susreću s pravosudnim sustavom.

“Američka Vlada je osigurala sredstva za uspostavljanje Odjela za podršku žrtvama i svjedocima u Bihaću, Novom Travniku i Travniku jer prepoznajemo posebne potrebe svjedoka za podršku i zaštitu – naročito u predmetima ratnih zločina i slučajeva seksualnog nasilja. Drago nam je da skupa sa UNDP-om pomažemo Bosni i Hercegovini kako bi ispunila svoje obveze prema osobama koje su u posebno ranjivom položaju i kako bismo podržali one koji su hrabri da progovore protiv nepravde tijekom sudskih postupaka,” izjavila je Ruth E. Plagenhoef, stalna pravna savjetnica Veleposlanstva SAD, Ministarstvo pravde SAD – OPDAT.

Funkcioniranjem ovih odjela pravosudne institucije u BiH ispunjavaju jednu od ključnih preporuka Strukturalnog dijaloga u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja po pitanju funkcioniranja pravosudnih institucija, procesuiranja predmeta ratnih zločina i mehanizama zaštite i podrške svjedocima.

Provođenjem projekta Uvođenje usluga podrške žrtvama/svjedocima nastavlja se proces uspostavljanja jedinstvenog mehanizama za podršku svjedocima na području cijele Bosne i Hercegovine, koji je UNDP zajedno sa VSTV BiH započeo još 2010. godine.