Uspješni umjetnik Martin Frljić iz Viteza

Martin Frljić je apsolvent grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Ovaj umjetnik iz Viteza stvara umjetnička djela koja iz dana u dana imaju sve više ljubitelja. Ono što ga ističe od drugih je poseban izričaj.
Njegova umjetnička djela odavno su postala predmet znatiželje mnogih ljudi. „Ono što smatram da je specifično za mene je nadrealni pristup s kombinacijom plohe i crteža o temi ‘totalna deformacija ekstremiteta’, beskonačno eksperimentiranje s raznim tehnikama nastojeći zadržati uvijek svoj rukopis“, objasnio je Martin koji misli da je ponekad teško spojiti koncept i tehničku izvedbu, no svaku prepreku doživljava kao izazov.

“Tijekom odrastanja smatrao sam da je bit umjetnosti što realniji pristup, što srodniji fotografiji. Postigavši takav stupanj vještine gdje sam doslovno imitirao fotografiju, došlo je do zasićenja.
Na trećoj godini studija ‘otkrio’ sam jednu drugu dimenziju i po prvi put sam počeo stvarati nešto isključivo osnovano na emocijama. Tek tada sam shvatio što je umjetnost i koliko može biti zanimljiva. U dvije godine prošao sam kroz deset i više faza stvaranja.
Prve faze su bazirane na vlastitim emocijama, a poslije sam počeo istraživati snove i imaginarni svijet, kroz isključivo nadrealni pristup“, kazao je Martin Frljić .

Iako umjetnost u BiH ne dopire do svih ljudi, smatra da je ona bogata unatoč okolnostima. „Ovo društvo nije ni svjesno koliko ima dobrih umjetnika koji su u sjeni naše surove stvarnosti.
Najlakši i najbrži način za eksponiranje jednom umjetniku je internet pa onda izložbe i likovne kolonije. Osobno preferiram internet kao medij za pristup širim masama. To je dobar način da se predstavim ljudima koji nemaju naviku ili mogućnost posjećivati likovne izložbe“, nastavlja Martin koji je upisao Akademiju slijedeći svoje srce te je uvjeren da će stečenim znanjem i talentom od nje moći zarađivati.

Osim što je prepoznatljiv umjetnik, Martin je i odličan student, točnije dobitnik Rektorove nagrade koja mu je, kako kaže, dodatni motiv da nastavi tako i dalje. Iako poznati umjetnici ističu kako su njihova djela nastajala mjesecima, Martin kaže kako su njegova djela stvar trenutka. „Događalo mi se da u jednom danu napravim nekoliko radova, a naročito kad nešto emotivno proživljavam, tada naviru ideje.
Inspiraciju pronalazim u svemu što me okružuje i ponekad sve ideje ne stignem prenijeti na papir ili na neki drugi medij“, navodi Martin kojemu je najdraža likovna tehnika crtanje.

Martin se bavi i tetoviranjem koje opisuje kao spoj zarade i umjetnosti, a osim toga, hobiji su mu street art, 3D iluzionističko oslikavanje, kompjutorsko crtanje i mnogi drugi.

Kao najznačajniji projekt u kojemu je sudjelovao ističe studijski boravak u Milanu. „Napravio sam pobjednički rad na svojoj akademiji i nagrađen sam studijskim boravkom na likovnoj akademiji Brera u Milanu, na kojem sam kroz prigodnu prezentaciju predstavio svoju akademiju, Sveučilište u Mostaru i svoj umjetnički izražaj. Prezentacija je ostavila dobar dojam“, rekao je Martin dodavši da se i dalje planira usavršavati izvan BiH.

Ono što Martin vidi kao tajnu uspjeha budućih mladih umjetnika je upornost, rad srcem, radoznalost, istraživanje i eksperimentiranje. Martinova umjetnička djela možete pogledati na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Prethodni članakEKSKLUZIVNO: PS Vitezit uvećao plaće djelatnicima u proizvodnji linearno za 20%
Sljedeći članakIV Memorijalni nogometni turnir za dječake i djevojčice “Trofej Slavuj” u spomen na Slavka Matkovića – Slavuja