Uspješni dizajner poklanja rodnom Travniku igralište

Mladi Travničani, zahvaljujući ideji i trudu Tarika Arnautovića, uskoro će dobiti novo mjesto za igru, okupljanje i druženje.
Arnautović, koji već godinama živi u Danskoj, gdje gradi uspješnu dizajnersku karijeru, svako ljeto provodi u rodnom Travniku. Ovog ljeta odlučio je svom gradu pokloniti igralište. Nakon što je prikupio neophodnu dokumentaciju i kupio drvenu građu, započeo je radove u naselju Kalibunar, u blizini zgrade u kojoj je odrastao.
Uvjerio sam se da u mom gradu ima pozitivnih stvari, poput Centra za edukaciju mladih (CEM) i Udruženja „Zajedno za Kalibunar“, a s obzirom na to da ja u Danskoj radim kreativne stvari, odlučio sam uraditi nešto i ovdje.

Jednostavno, želio sam nešto pokloniti svom gradu. Odlučio sam da to bude na Kalibunaru, jer je to dio grada u kojem sam odrastao, i započeo sam radove kraj moje zgrade, kazao je Arnautović.
Igralište će, kako je naveo, biti posebno, izrađeno od prirodnih materijala, i kompletno je Tarikova kreacija.
Volim kreativne stvari, volim probati drukčije discipline u svijetu dizajna. Najdraže mi je kada sam, svojim rukama, izradim neke stvari. Ideja je da ovo bude malo drukčije dječje igralište, od drvene građe, bez željeza i lanaca. Bit će tu neka vrsta lego-kockica i kutija, a nadam se da će to kod djece pobuditi želju da maštaju i sami kreiraju igrice kojima će se zabavljati, pojasnio je Arnautović.

Nakon ljeta u rodnom Travniku, Tarik se vraća u Kopenhagen i nastavlja s radnim obvezama.
Najviše izrađujem aplikacije za telefone. U agenciji za koju radim bio sam dio tima koji je uradio veliki projekt za jednu dansku banku. Radio sam i na igricama za djecu, kao i na aplikaciji za učenje matematike kroz igru. Ima svega, od velikih biznis projekata do aplikacija za djecu .

Tarikova dizajnerska rješenja našla su se i na čuvenim satovima „Swatch“. Prvi crteži koji su ga doveli do ovog uspjeha nastali su još 2009. Šest godina kasnije, otišao je u Šangaj i tamo stvorio dizajn koji je prepoznao kreativni direktor „Swatcha“.
Arnautović je lani tijekom boravka u Travniku ponudio idejno rješenje za uređenje prostora oko Gimnazije te idejno rješenje za mostove u gradu. Na nadležnima u ovom gradu je hoće li i kada će te ideje biti realizirane.

 

(Izvor:drukciji.ba)

Prethodni članakJozo Šimunović može nastupiti za reprezentaciju BiH
Sljedeći članakŠto napraviti kad telefon padne u vodu i koliko im smeta more?