Uspješna firma iz Središnje Bosne osvaja tržište diljem svijeta

Tvornica furnira “Palavra” d.o.o. Nova Bila posluje uspješno već dvije decenije. Iz godine u godinu rezultati su sve bolji i bolji. Ove godine završavaju investiciju u novi objekt u kojem je smještena uprava Tvornice i maloprodajni salon.

Počeli smo kao prijevoznička firma. Nakon toga, reinvestirali smo u stare pogone i kupili jedan pogon. Tako smo 2000-te godine pokrenuli pogon za proizvodnju rezanog furnira, a 2002. godine pokrenuli smo pogon za proizvodnju spojenog furnira, kaže Ana Peša, direktorica Tvornice furnira „Palavra“ d.o.o.

Danas je ova tvornica renomirani proizvođač rezanog, ljuštenog i spojenog furnira. Posjeduje najsuvremeniju tehnologiju za proizvodnju furnira, a proizvodni proces je u potpunosti automatiziran. Primarna djelatnost je proizvodnja ljuštenog i sječenog furnira. Tvornica je opremljeno vlastitom pilanom, dva pogona za proizvodnju furnira, bazenima za parenje sirovine, sušarama i računalima za kontrolu kvalitete i dimenzija furnira.

U 2016. godini proizveli smo 8 milijuna kvadratnih metara furnira. Od toga je 90 posto bilo namijenjeno za izvoz, a 10 posto za domaće tržište. U protekloj godini ostvaren je prihod od 9,5 milijuna KM. U prvih pet mjeseci ove godine bilježimo porast izvoza, naglašava direktorica Ana Peša.

Proizvodi iz Nove Bile odlaze i na daleka tržišta i stižu do Sjedinjenih Država, Sjeverne Afrike u Maroko, ali i na Bliski istok u Izrael i zemlje Zaliva, Ujedinjene Arapske Emirate. Od europskih zemalja furnir iz Nove Bile izvozi se u Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku, Švedsku i Grčku.

 

U planu je izgradnja još jednog ovakvog pogona za proizvodnju furnira u Petrinji u Republici Hrvatskoj. Sve potrebne dozvole za gradnju su prikupljene i ove godine kreće realizacija, najavljuje direktorica Peša.

Ova firma spada u sam vrh BiH izvoznika. Tvornica furnira „Palavra“ d.o.o. u Novoj Biloj kod Travnika zapošljava 115 radnika, piše Drukčiji radio.

Prethodni članakEcos Romari dominira: Osvojen Bar, drugo mjesto u Zadru
Sljedeći članakKolinda, Čović i Čavara pokrovitelji manifestacije “Noć Hrvata Središnje Bosne” u Novom Travniku