Uspješan Okrugli stol na temu “Vodoopskrba na području općine Vitez”

Općinski odbor HDZ BIH Vitez danas je organizirao Okrugli stol na temu „Vodoopskrba na području općine Vitez”, realiziravši ono što je najavljeno sredinom listopada, kada je na 9. sjednici OO HDZ BIH Vitez donesen zaključak da se organizira okrugli stol.

Pozivu da nazoče i sudjeluju u okruglom stolu odazvali su se predstavnici svih parlamentarnih stranaka u Općinskom vijeću Vitez (HDZ BIH, SDA, HDZ 1990, SDP, HSS Stjepan Radić, SBB i NS RzB), zatim općinski načelnik i predsjedatelj OV Vitez, pomoćnici općinskog načelnika, predstavnici udruga građana iz Viteza koje su pokazale najveći interes za ovu temu (Qui tacet – Tko šuti, Kremenik, Svjetlo), direktori JKP „Vitkom” i „ViK” Zenica te predstavnici županijskog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na pozivu su se zahvalili, ali nisu sudjelovali predstavnici federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te federalnog povjerenstva za koncesije, koji su izrazili žaljenje što uslijed prebukiranog rasporeda nisu uspjeli delegirati svoje predstavnike.

Okruglom stolu nazočili su i predstavnici zainteresiranih medija.

Moderatori, Katica Čerkez i Ivan Sajević, koji su u ime HDZ-a BIH bili zaduženi i vodili aktivnosti oko organiziranja ovog okruglog stola zahvalili su nazočnima na dolasku, prezentirali razloge organiziranja okruglog stola te prepustili uvodni dio predsjedniku OO HDZ BIH Vitez, Borisu Marjanoviću i direktoru JKP „Vitkom” Draganu Stojaku, koji su u najkraćim crtama uveli nazočne u problematiku vodoopskrbe na području općine Vitez.

Nakon sveobuhvatne rasprave koja je uslijedila i vođena je na današnjem okruglom stolu, a u kojoj su vrlo konstruktivno sudjelovali gotovo svi sudionici, otvorena su brojna pitanja, ali doneseni i određeni zaključci, odnosno preporuke.

Sudionici su se složili kako je Općinsko vijeće donijelo vrlo korektne i kvalitetne zaključke na tematskoj sjednici po pitanju vodoopskrbe, a i danas je potvrđeno kako je izvorište Kruščica strateško opredjeljenje općine Vitez, ne zanemarujući pri tomu ni ostale izvore.

Okrugli stol ponudio je i zaključak kako je potrebno poduzeti aktivnosti za smanjenje gubitaka vode i prioritetno raditi na rekonsrukciji vodovodne mreže na području općine Vitez, te u postojećem stanju intenzivirati aktivnosti na pitanju racionalnije potrošnje vode.

Zaključeno je kako bi se trebale povesti i određene aktivnosti oko usklađivanja koncesije, odnosno raditi na izmjeni važećih dokumenata, kako bi se došlo do ravnomjernije raspodjele omjera vode između Viteza i Zenice.

U formi preporuke zatraženo je od Općine Vitez da organizira sastanak s Općinom Zenica, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH, te poduzećima „Vitkom” Vitez i „ViK” Zenica kako bi se dogovorima pokušalo riješiti navedeno stanje, a zaključeno je kako je potrebno poduzeti značajnije aktivnosti po pitanju naplate vode, kako bi se i iz tih prihoda moglo raditi na rekonstrukciji vodovodne mreže.

Na koncu je zaključeno kako bi bilo poželjno organizirati i javnu tribinu na temu „Vodoopskrba na području općine Vitez”, koja bi bila nastavak ove aktivnosti, ali uz mogućnost sudjelovanja šire javnosti. Iz OO HDZ BIH Vitez su naglasili kako su spremni prepustiti organizaciju javne tribine bilo kome od političkih stranaka, udruga građana ili pojedinaca, kao i izrazili spremnost da organizaciju tribine preuzmu na sebe.

IMG 7554IMG 7558voda3voda4voda5voda6voda7

Nakon više od 3 sata trajanja okrugli stol je završen, a zadovoljstvo organizacijom okruglog stola izrazila je većina sudionika.