Uskoro započinje proizvodnja u “Vitezitu”, stečaj se nastavlja

Skupština vjerovnika nekadašnjeg giganta, danas u stečaju, poduzeća “Vitezit” iz Viteza danas je u Travniku donijela odluku o nastavku proizvodnje koja će, kako kaže stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović, početi uskoro, javlja Drukčiji.

“Za početak ćemo pokrenuti jedan pogon i angažirati 80-tak radnika. Kad njega stabiliziramo krećemo na ostale pogone. Trenutno tamo radi 16 ljudi na osiguraju, a povremeno angažiramo nekoliko radnika da održavaju strojeve i pripreme ih za početak proizvodnje koju možemo pokrenuti odmah, čak i osigurana sredstva imamo”, rekla je Huseinbegović.

Dodala je i kako su ukupna potraživanja oko 125 milijuna KM, a priznata su nešto više od 40 milijuna.

Odvjetnik jedne grupe radnika, njih oko 350, Adil Lozo, kaže kako će svi radnici biti 100 posto namireni kad je u pitanju mirovinsko osiguranje.

“Ja sam optimist jer postoje grupe koje su zainteresirane za ovu proizvodnju. Uvjeren sam da će proizvodnja vrlo brzo biti pokrenuta, da će se znatan dio radnika vratiti na posao, da će država imati koristi od naplate poreza i doprinosa, da će se namiriti i jedan dio povjeritelja, a najvažnije, da će svi radnici biti namireni 100 posto po osnovu doprinosa za mirovinsko osiguranje”, rekao je Lozo.

Safet Sivro, predstavnik radnika koji su početkom rata prestali raditi kazao je kako stečaj nije trebao biti ni pokrenut.

“Nije trebalo da dođe do stečaja jer danas raznorazni direktori firmi kćeri “Vitezita”, koji su i doveli do ove situacije, imaju zahtjeve za najvećim novčanim sredstvima. Pravi krivci nikad neće biti ustanovljeni, a danas oni pojedinačno traže plaće koje nisu zaradili u iznosima od 60 do 150.000 KM”, rekao je Sivro.

Prethodni članakJKP Vitkom: U nedjelju ipak neće doći do prekida u vodoopskrbi s izvorišta Kremenik
Sljedeći članakFBiH: Tijekom protekla 24 sata registrirano 36 novih slučajeva COVID-19