Uskoro prvi Art festival Jajce koji slavi različitosti

U svom prvom izdanju u fokus stavlja muziku, film, književnost i niz prigodnih radionica iz kojih će svi, bez obzira na dob, moći izvući nešto zanimljivo

U gradu na Plivi ove godine bit će održan Art festival Jajce. Festival će trajati dva dana, 10. i 11. svibnja, na raznim lokacijama u gradu Jajcu.

Ideja o festivalu rodila se nakon što je u proljeće prošle godine u Jajcu održan prvi jazz koncert, a održao ga je Džimi Budeš (Jimmy), koji već duže vrijeme živi i radi u Beču. Budeš je mladi glazbenik rođen u Splitu, a odrastao u Jajcu.

“Na „Sarajevo Jazz Festivalu“ upoznao sam zagrebačkog klaviristu Vida Hribara. Iz poznanstva se ubrzo rodilo prijateljstvo, a iz prijateljstva želja za regionalnim umrežavanjem”, govori nam Budeš.

Tako su Budeš i Hribar prošloga proljeća, također u Jajcu, održali zajednički koncert. U velikoj želji da se takvi događaji nastave i prerastu u tradiciju te u još većoj želji da gradu Jajcu svake godine ponude nešto novo, od ove godine prijateljstvo postaje festival.

“Od današnjeg dana „Art festival Jajce“ postaje vaša i naša stvarnost. U želji da stvarnost postane ljepša i okrenuta istinskim ljudskim vrijednostima, obogatili smo ju za ovaj festival, festival koji povezuje ljude različitih narodnosti, narode različitih tradicija, tradicije različitih umjetničkih izričaja”, ističe Budeš.

Iako je raznovrsnost ono što nas civilizacijski obilježava, na ovom festivalu slavit će se vrijednosti koje su nam svima zajedničke, želja za stvaranjem, želja za istraživanjem i želja za pripadanjem.

U svom prvom izdanju Art festival Jajce u fokus stavlja muziku, film, književnost i niz prigodnih radionica iz kojih će svi, bez obzira na dob, moći izvući nešto zanimljivo.

Budeš je student Bečkog konzervatorija („Vienna Konservatorium“) na odsjeku za džez klavir. Uz razne muzičke projekte, svoje vještine rado dijeli sa širokim spektrom publike te se nerijetko može vidjeti u neobičnom prizoru uz klavir na bečkim trgovima.