Uskoro nove braniteljske zadruge

U organizaciji ratnih zapovjednika Zbornog područja Vitez i Koordinacije udruga HVO-a i Specijalne policije Srednjobosanske županije, u utorak poslije podne u Vitezu je održan braniteljski skup. Razlog ovog skupa je  osnivanje braniteljskih zadruga i suradnje s Podravkom d.d., velikom i uspješnom tvrtkom iz Republike Hrvatske. A kakav je interes branitelja za ovaj vid rada, proizvodnje i suradnje s Podravkom, vidjelo se u utorak u Vitezu kada je dvorana u Hrvatskom domu bila puna.

Naime, Podravka d.d. širi mrežu svojih dobavljača, prije svega u Bosni i Hercegovini, a preko ugovora s Ministarstvom hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, pokušava animirati braniteljsku populaciju i u srednjoj Bosni, što su već uspjeli u Hercegovini i Posavini. Istina, djelom se to uspjelo i u Busovači gdje je osnovana Opća braniteljska zadruga, što je sa 100 tisuća kuna podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske. Zadruga u Busovači ima već 35 članova (iz Busovače, Kiseljaka i Viteza), uskoro bi se trebala pokazati i opravdanost osnivanja, a braniteljski skup u Vitezu hoće napraviti nove iskorake jer uspjeh u Busovači je prvi mali, simbolički korak na čemu se neće i ne smije stati.

Ozbiljan interes pokazala je Podravka d.d. što pokazuje i dolazak na skup u Vitez, direktora sektora poljodeljstva, Zdravka Dimaća, te Nikoline Jelavić i Zlatka Đelekovčana, koji su okupljenim govorili o proizvodnji i otkupu određenih voćnih i poljoprivrednih kultura (šljiva, malina, krastavci, paprika, rajčica, feferoni…), o stručnoj pomoći u sjetvi, tretmanu…

Kazali su gosti iz Podravke kako su njihove potrebe za određenim voćem i povrća  velike, spremni su otkupiti sve proizvedeno uz tražene i ugovorene kvalitete. Rečeno je, također, kako njihova suradnja s malim pojedinačnim proizvođačima  neprihvatljiva, pa je nužno osnovati braniteljske zadruge koje bi olakšale i pojednostavile sklapanje ugovora, olakšalo prihvat proizvoda, transport  od proizvođača do sabirnog mjesta i onda do Podravke u Koprivnici. Kao pozitivan primjer naveli su Zadrugu u Posavini koja ima sabirni centar i vlastitu hladnjaču.

Bilo je i zanimljivih i konkretnih pitanja zainteresiranih na što su gosti na konkretan i razumljiv način odgovarali. Zanimljive i konkretne informacije zainteresiranim o podršci, financijskim i drugim, dao je Ivan Zeba, predstavnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Određene informacije dao je i Ilija Milić, jedan od organizatora skupa, inače  direktor novoosnovane braniteljske zadruge u Busovači, dok je predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Zvonko Beljo, inače koordinator ugovora ovog Ministarstva s Podravkom, govorio o beneficijama branitelja i braniteljskih zadruga. Ovom prilikom okupljene branitelje predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Ivica Akmadža, inače načelnik Sektora za normativnu djelatnost, upoznao je  s izmjenama i dopunama Zakona o braniteljima koje se odnose na ostvarivanje trajnih prava pripadnika HVO-a invalidnih i mirovina obitelji poginulih.

Ovom zanimljivom skupu prisutni su bili i visoki dužnosnici HDZ-a BiH, Josip Kvasina, predsjednik Sabora Srednjobosanske županije, Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Bih i Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ-a BiH, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.