Uskoro niže cijene vozačkih dozvola i osobnih iskaznica

Pravilnik o cijenama osobnih dokumenata Državne agencije za identifikacijske dokumente (IDDEEA) naći će se ponovno pod povećalom, a izvjesna je i njegova temeljita promjena, čime bi ugovor ove agencije s tvrtkom ”Muhlbauer”, koja izrađuje osobne iskaznice i vozačke dozvole, mogao biti raskinut, a cijene dokumenata mogle bi čak postati i niže, otkriva Dnevni avaz.

Sporne odredbe

Pred Vijećem ministara prekjučer su se, naime, našle izmjene Pravilnika o cijenama osobnih dokumenata, kojima se predviđalo brisanje samo jednog člana ovog dokumenta koji se tiče datuma njegove valjanosti, odnosno člana koji navodi da Pravilnik važi do kraja ove godine, što je potvrđeno iz Agencije.

”Izmjena Pravilnika odnosi se samo na član 8. kojim je definirano da sve odredbe tog pravilnika važe do 31. prosinca 2015. godine. Ovaj član izmjenama se ukida, odnosno produžava se važenje Pravilnika. Sve ostale odredbe ostaju na snazi, između ostalih i cijene osobne iskaznice i vozačke dozvole”, naveli su iz IDDEEA-e.

No, kako doznaje Dnevni avaz, razlog zbog kojeg su ministri odlučili glasovanje o ovim izmjenama odgoditi do daljnjeg jeste potreba da se cijeli pravilnik još jednom analizira zbog brojnih spornih dijelova.

”Dosta je spornih odredbi u tom pravilniku. Od raspodjele novca koji se dobije prodajom osobnih dokumenata pa do njihove cijene. Ne znamo jesu li te cijene realne. Potrebno je ispitati i mišljenje građana o tome, pa vidjeti trebaju li one biti niže ili ostati na ovoj razini”, kazao je jedan od ministara iz državne vlade pod uvjetom anonimnosti.

Izrada novog

Što se tiče 104 milijuna vrijednog ugovora s banjalučko-njemačkom firmom ”Muhlbauer”, za koji su državni revizori utvrdili da nije transparentno sklopljen, Vijeće ministara odlučilo je da se i on još jednom razmotri. Iz Saveza za promjene u više navrata su tvrdili da se radi o velikoj aferi i nepotizmu.

”Cijela ta afera podigla je mnogo prašine i ostala je nerazriješena. Potrebno je i to razmotriti i vidjeti koliko je i je li taj ugovor sporan. I to je još jedan od razloga zbog kojeg su izmjene odgođene, jer bi njima ugovor s tom tvrtkom nastavio važiti i nakon 31. prosinca 2015.”, istaknuo je ovaj ministar.

Nova uprava, novi pravilnik

Izvor Dnevnog avaza je naveo da će s novim pravilnikom državne agencije pričekati do imenovanja nove uprave, koja bi trebala izvršiti reviziju svega navedenog i Vijeću ministara dostaviti izvještaj. A izbor je u tijeku.

”Nakon toga razmatrat ćemo ponovo je li dovoljno produžiti valjanost Pravilnika ili je potrebno izraditi novi. Nismo željeli brzati s time”, zaključio je član državne vlade.