Uskoro ćemo košnjom trave proizvoditi gorivo za zrakoplove

Prema tvrdnjama znanstvenika sa sveučilišta Ghent, uskoro bismo mogli iz obične trave proizvoditi glavni sastojak goriva za manja letala, javlja Frontiers.

Naime, poznato je kako fosilna goriva nastaju iz prerađenih ostataka drevnih životinja i biljaka. Novi tehnološki proces koji uključuje “dobre” bakterije koje imamo u želucu mogao bi zauvijek promijeniti način na koji gledamo travu.

Naime, upravo zahvaljujući pažljivom pristupu i poticaju bakterija koje ubrzavaju razgradnju mrtvog bilja proces pretvaranja netom pokošene trave u dekan, svojevrsni kamen temeljac goriva za zrakoplove.

Kako bi omogućili ubrzanu razgradnju pomoću bakterije Clostridium, znanstvenici su travu prethodno morali obraditi sredstvom koje bakteriji omogućuje lakšu razgradnju organske tvari. Ono što dobivamo nakon toga je u principu vrlo slično vrenju kroz koje prolazi pivo, a rezultat je među ostalim i zadovoljavajuća količina dekana.

Tvrde kako je način na koji su to postigli toliko jednostavan da su sigurni kako će uskoro dobiti komercijalnu primjenu. S druge strane, u ovome je trenutku moguće proizvesti jako malo dekana, ali će se s vremenom razviti proizvodni proces koji preradu trave u gorivo čini jednostavnom i komercijalno rentabilnom.

U svakom slučaju, ova tehnologija ima budućnost.

Prethodni članakNa zadnjem treningu nogometaša Viteza teško povrijeđeni Bibić i Alispahić
Sljedeći članakVrijeme u BiH