Uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim zastupnicima u Saboru KSB

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima su uručili Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Ahmet Šantić i Željko Bakalar, članovi Centralne izborne komisije BiH koji su čestitali novoizabranim zastupnicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.

Prema Upustvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine kantona Središnja Bosna bira se osam delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući dva iz reda bošnjačkog, četiri iz reda hrvatskog, jednog iz reda srpskog naroda i jednog iz reda Ostalih.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, odnosno najkasnije do 2.12. ove godine.

Izabrani zvaničnici dužni su u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici CIK-a BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja CIK-u BiHna verifikaciju, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.