Uputstvo Zavoda za javno zdravstvo SBŽ: Koristite za piće isključivo vodu iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sistema

Zavod za javno zdravstvo SBŽ dostavio je Civilnoj zaštiti uputstvo o upotrebi vode za piće.

Kako stoji u uputstvu, koje sadrži nekoliko stavki, građani trebaju koristiti za piće vodu isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sistema ili originalno flaširanu vodu.

NE konzumirajte vodu iz vlastitih lokalnih vodnih objekata (bunara) radi mogućeg onečišćenja uzrokovanih povećanim oborinskim padavinama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije upotrebe za pripremu hrane ili pića obvezno prokuhati. Voda se prokuhava na način da, nakon što proključa, drži još 3-5 minuta.

Bočice i drugi pribor za hranjenje male djece trebaju biti potpuno potopljene u vodu i također se prokuhava 5 minuta nakon što voda proključa. Prokuhana voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje lične higijene, pripremanje hrane i pranje voća i povrća.

Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eleminiraju.

Uspostavljanje alternativnog vodosnabdijevanja (autocisterna ili flaširana voda) je u nadležnosti lokalne samouprave, komunalnih preduzeća, a nadzor nad istom također provodi sanitarna inspekcija i zavodi za javno zdravstvo, stoji u saopćenju iz ZZJZ SBŽ.