Upućena inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi F BiH

Predsjedavajućem Predstavničkog doma Federacije BiH Fehimu Škaljiću danas je uručena inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi, saznaje Fena.

Inicijativu je potpisalo 56 poslanika: 28 iz SDP-a, 12 – HDZBiH, tri iz HDZ 1990 i 13 iz SBB-a. U skladu s političkim dogovorom koji su napravili lideri četiri stranke koji su pokrenuli ovu inicijativu kao nova parlamentarna većina praktično je počela implementacija dogovora četiri stranke.

– Tražimo razrješenje, prije svega, što ova Vlada ne odražava trenutnu situaciju u parlamentu. Ona više ne predstavlja parlamentarnu većinu i kao takva više nije u stanju da obavlja svoju funkciju propisane zakonima i Ustavom FBiH. Do sada se pokazalo da Federalna vlada nije u stanju donositi sustavne zakone. Svjedoci smo opstrukcije prilikom usvajanja budžeta Federacije BiH za 2013. godinu. Takva vlada već odavno ne odražava političku volju parlamentarne većine i još prije šest mjeseci stekli su se uvjeti da iz Vlade izađu ministri iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, a da na njihovo mjesto dođu ministri iz dva HDZ-a i SBB-a – izjavio je za Fenu, Jasenko Selimović šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH.

Po zakonskoj proceduri predsjedavajući Škaljić je dužan da o ovoj inicijativi informira predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH i Vladu FBiH. Federalna vlada je obavezna da se u roku 30 dana očituje na inicijativu Predstavničkog doma i nakon toga se saziva sjednica na kojoj se razmatra nepovjerenje Vladi.