Uprava HOKK ‘Vitez’ razmišlja o istupanju iz lige

Uprava HOKK “Vitez” uputila je priopćenje za javnost u kojemu upozorava na teško stanje u ovom sportskom kolektivu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Iako se nalaze na prvom mjestu kvalifikacijske “lige 4” KS HB za ulazak u Premier ligu BiH nastavak takmičenja seniorske selekcije HOKK “Vitez” doveden je pod veliki znak pitanja. Zbog teške financijske situacije, nemara općinskih vlasti, te slabog interesa sponzora da prate rad Kluba Uprava HOKK “Vitez” ozbiljno razmišlja da ne ulazi u daljnje financijske dubioze, te da napusti ovogodišnje takmičenje.

Svakodnevnim mukotrpnim treniranjem omladinske i seniorska selekcija HOKK “Vitez” kroz ovu godinu pravili su sjajne rezultate. Pionirska selekcija Kluba plasirala se među 9 najboljih ekipa u BiH i ciljaju na još više, dok su seniori suvereno vladali A1 košarkaškom ligom “Herceg-Bosne” državši uvjerljivo prvo mjesto sa samo 2 pretrpljena poraza u toku cijele sezone.

Treneri i uprava Kluba radili su velikim entuzijazmom, često plaćajući troškove Kluba vlastitim novčanim sredstvima. To je trajalo sve dok ti isti ljudi nisu osjetili manjak vlastitih financijskih sredstava. Igrači su se trudili maksimalno, iako nisu imali ni za troškove prijevoza. Borili su se kroz cijelu godinu protiv financijski jačih protivnika, i doveli do toga da imaju realne šanse za plasman u “Premier ligu BiH”. Pionirska selekcija ušla je među 9 u BiH, dok je kadetima nedostajala jedna pobjeda do ostvarenja istog uspjeha.

Financije Kluba su uvijek zaostajale za rezultatima. Pokušat ćemo Vam predočiti situaciju u kojoj se nalazi Klub financijski:

Domaća seniorska utakmica: TROŠKOVI UTAKMICE: oko 500,00 KM (suđenje) – odigrano 9 utakmica…POTROŠENO: 4500,00 KM

Gostujuća seniorska utakmica: PRIJEVOZ + VEĆERA: oko 400,00 KM – odrađeno 10 gostujućih utakmica…POTROŠENO: 4000,00 KM

Domaća omladinska utakmica (jedna generacija): TROŠKOVI UTAKMICE: 60,00 KM (suđenje) – odigrano 26 utakmica kroz 2 lige…POTROŠENO: 1560,00 KM

Gostujuća omladinska utakmica: odigrano 22 utakmice…POTROŠENO: oko 2500,00 KM

Ukupno potrošeno samo na odigravanje utakmica od 10. mjeseca: 12560,00 KM

Priljev sredstva od Općine Vitez za ovu godinu bio je nestvarnih 800,00 KM, dok su od viteških sponzora interes za praćenje našeg Kluba pokazali samo poduzeća “Komping”,”Ecos” i Automerc “Škoro”, na ćemu im se ovim putem neizmjerno zahvaljujemo.

HOKK “Vitez” živio je od sponzora koji su iz drugih gradova, a prepoznali su naš rad:”SUTON” ŠIROKI BRIJEG, “MARCAFFE” KISELJAK, “FRANCK” GRUDE, “CREM CAFFE” LJUBUŠKI, “FINCAFFE” TOMISLAVGRAD…IAKO SU DJECA I IGRAČI IZ VITEZA

Sredstva za daljnju borbu za plasman u Premier ligu BiH klub nema, a još žalosnije je to da nema ni sredstva za odlazak na Državno prvenstvo BiH.

DA LI JE RJEŠENJE UGASITI KLUB?”, stoji u priopćenju za javnost HOKK “Vitez”.