Upozorenje Liječničke komore ŽSB građanima i institucijama zbog pogoršanja epidemiološke situacije

“Budući da su u toku vjerske i kulturne manifestacije koje se održavaju na području ŽSB, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih od COVID-a 19, Liječnička komora ŽSB traži od svih nadležnih institucija s područja ŽSB da poduzmu dodatne mjere u smislu kontrole korištenja osobne zaštitne opreme u zatvorenim javnim prostorima, kao i pri okupljanju većeg broja osoba na otvorenim javnim prostorima”, navodi se u priopćenju Liječničke komore ŽSB.

Ukupan broj zaraženih u BiH, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, popeo se na 3. 588. Od toga je 1.631 u Federaciji Bosne i Hercegovine. Do sada je u BiH ukupno urađeno 84. 958 testova, a od poslijedica zaraze do sada su preminule 172 osobe.

“Građani se ne pridržavaju osnovnih epidemioloških mjera. Ne nose se zaštitne maske u zatvorenom prostoru, nema propisane distance, i vidimo od javnosti dozvoljena razna javna i privatna okupljanja. Sve skupa ovo liči na jednu socijalnu neodgovornost. Bilo je za očekivati da poraste broj pozitivnih osoba nakon što je došlo do ublažavanja mjera i otvaranja granica. Međutim, građani odgovornim ponašanjem mogu utjecati da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom. Građani moraju biti svjesni činjenice, da svako nepoštivanje mjera vodi ka pogoršanju epidemiološke situacije. Također, građani moraju biti svjesni činjenice da je zdravstveni sustav trenutno pod velikim pritiskom, jer mora zadržati nivo zdravstvene zaštite iz perioda prije pandemije u skladu sa ponašanjem i trenutnim mjerama u vezi sa COVID-om-19.
U cilju zaštite potrebno je da budemo odgovorni prema sebi, jer štiteći sebe, štitimo i osobe u svojoj okolini. Krajem prošlog mjeseca u Federaciji Bosne i Hercegovine su ukinute restriktivne mjere, ali su ostale na snazi zdravstvene preporuke za koje apeliramo na građane da ih se pridržavaju. U ovom trenutku samo sinergističkim djelovanjem možemo cijelu situaciju držati pod kontrolom, da ne bi došlo do pogoršanja situacije”, kaže se u nastavku priopćenja koje potpisuje Ruskim Jusufspahić, predsjednik Liječničke komore ŽSB.

Prethodni članakČitatelji upozoravaju: Otpadne vode i kanalizacija u naselju Rijeka ugrožavaju zdravlje građana
Sljedeći članakU HBŽ-u zabranjena okupljanja s osobama izvan županije i posjeti staračkim domovima