Upozorenje civilne zaštite općine Vitez na požarne opasnosti!

Nakon niza požara dimnjaka u stambenim jedinicama, posebno u užem gradskom dijelu općine Vitez, Služba za civilnu zaštitu općine Vitez upozorila je sve mještane Viteza na potrebu organiziranog i redovitog održavanja dimnjaka.

“Vatrogasnim društvima poseban problem predstavlja gašenja dimnjaka u stambenim zgradama, gdje je na jednom dimnjaku priključeno više stambenih ili poslovnih jedinica. Naime stalno se događa da u trenutku gašenja požara u dimnjaku jedan ili više vlasnika stambenih i poslovnih jedinica nisu u stanu, tako da vatrogasci ne mogu u potpunosti ugasiti požar pa moraju organizirati dežurstvo ili izvršiti nasilno otvaranje stana uz asistenciju policije, a često i više puta u tijekom noći intervenirati na jednom dimnjaku”, navodi u svom upozorenju Služba za civilnu zaštitu.

Iz ove službe podsjećaju da su vlasnici stambenih i poslovnih prostora i zakonski dužni organizirati redovito održavanje dimnjaka.

“Uzroci samozapaljenja dimnjaka su neredovno održavanje (čišćenje) dimovodnih kanala, nestručno priključenje peći na čvrsto gorivo na dimnjake, priključenje na ventilacijske kanale, loženje lakozapaljivih materijala i drugo. Iznimno niske temperature zahtijevaju i pojačano loženje i samim time se svi rizici zapaljenja dimnjaka povećavaju, a naše evidencije pokazuju da se preko 60 posto požara tijekom godine odnosi na samozapaljenje dimnjaka i kontejnera u koje se nepropisno odlaže pepeo i šljaka iz peći na čvrsto gorivo”, stoji u upozorenju Službe za civilnu zaštitu općine Vitez.