Upitan i opstanak lige!

Natjecanje u Malonogometnoj ligi, skupina „ Sjever” NS F BiH je na rubu regularnosti, ili je bolje reći da je, zbog niza propusta, namještaljki, kršenja pravilnika i propisa o natjecanju, neregularna i prijeti joj potpuno gašenje. To se, naime, ističe u priopćenju koje ga su javnosti uputili klubovi: „Bilj – Mar” iz Nove Bile, „Bosna Komprad” iz Tuzle, „Klanac iz Brčkog” i „Sveti Ivo” iz Jajca.

Potpisnici priopćenja navode niz zamjerki vodstvu lige i NS F BiH, u čijoj je organizaciji i nadležnosti i Malonogometna liga u kojoj se natječi i spomenuti klubovi.

Ukazuju klubovi na neprihvatljivo i neodrživo loše suđenje sudaca „koji nisu dorasli zadatku”, a svoj „autoritet” grade dijeljenjem, šakom i kapom” žuti i crvenih kartona, za koje se, onda plača kazna savezu u iznosu 25, odnosno 50 KM. Suci su, vrlo često, tvrdi se u priopćenju, kreatori konačnog ishoda utakmica, bez za njih ikakvih posljedica zbog takvog suđenja. „Smisao postojanja Malonogometne lige sveo se na uzimanje sredstava od siromašnih klubova za kotizacije, članarine, preregistracije, kompjutorizaciju, suce, delegiranja, disciplinske kazne, za rad malonogometnih struktura Saveza, što NS F BiH pretvara u „poreznu upravu”, a ne osigurava ni najnužniji minimum regularnosti natjecanja”.

Utakmice se odgađaju, tvrdi se u priopćenju, termini odigravanja utakmica se mijenjaju, zakazuju se u neuobičajeni vrijeme kako bi pojedinim klubovima bilo onemogućeno nastupiti u najboljim sastavima i tako se pogoduje određenim klubovima. Ukazuje se i na čudne igre oko izbora U – 21 malonogometne reprezentacije, a što i dodatno podgrijava sumnju u dobre namjere onih koji malonogometno natjecanje u Federaciji BuH vode.

„Mi smo skupina sportskih entuzijasta, ulažemo mnogo truda, rada i financijskih sredstava kako bi našim nogometašima omogućili optimalne uvjete za treninge, fer i korektno sportsko natjecanje u sportu koji u svijetu doživljava pravu ekspanziju. Na žalost, kao i mnogo što u drugoga u našoj državi, tako i u ND F BiH, ništa ne funkcionira na način koji bi, prije svega u amaterskom sportu, morao funkcionirati – bez ikakvih osobnih materijalnih i drugih izvan sportskih interesa. To na naše veliko razočarenje nije tako i otud i dilema: Zašto, ima li uopće smisla ulagati trud vrijeme, financije…, u klubove i ligu koja je, već odavno „iskočila” iz tračnica sportskih i fer plej okvira. No, hoćemo pokušati još jednom i tražimo, i ovim putom, što prije, sastanak s dužnosnicima NS F BiH na kojemu bi razgovarali i tražili rješenja za probleme koji opterećuju našu Malonogometnu ligu i dovede je do apsurdne situacije i ostanka i opstanka natjecanja uopće”, poručuju članovi upravnih odbora klubova potpisnika priopćenja u utorak upućenog javnosti.

Zvonimir Čilić