UNO: Zaplijenjene cigarete i duhan u vrijednosti oko 60 000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje privremeno su oduzeli 7.350 paklica cigareta i 166 kg duhana za pušenje na tržnici u Banjoj Luci i na području Brčko distrikta. Radi se o akciznim proizvodima koji su se prodavali bez akciznih markica koje izdaje UNO.

Druga operativna aktivnost povedena je na području Brčko distrikta, gdje su ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Tuzla na osnovu operativnog rada došli do saznanja da postoji više lica koja se bave  distribucijom cigareta na području BiH, a koje su porijeklom iz susjednih zemalja. Tom su prilikom privremeno oduzeli 6.608 paklica raznih cigareta koje su bile obilježene stranim akciznim markicama, kao i 105 kg duhana. Protiv devet fizičkih lica bit će poduzete daljnje zakonom propisane mjere i radnje.

Vršeći kontrolu na tržnici Banjaluka ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Banjaluka izvršili su oduzimanje 922 paklice cigareta raznih prozvođača, 61 kg rezanog duhana i 66 pakiranja ručno napravljenih cigareta. Radi se o akciznim proizvodima koji su bili namijenjeni prodaju na „crnom tržištu“ jer nisu bili obilježeni akciznim markica koje izdaje Uprava za neizravnoo oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 60 000 KM.

Navedene aktivnosti su u sklopu nastavka provođenja operativnih provjera primjene Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini usmjerenih na sprječavanje nelegalnog prometa akciznih proizvoda.

U tijeku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS.