UNO u SBK oduzela 42 automobila u vrijednosti od 200.000 KM

Po okončanju opsežne akcije na području Srednjobosanske županije, službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH privremeno su oduzeli 42 putnička motorna vozila, koja su pokušala prodati u dijelovima na tržištu BiH, a čija je ukupna vrijednost 200.000 KM.

Aktivnosti na terenu vođene su na četiri lokacije na auto otpadima na području SBŽ. Tom prigodom izvršeno je privremeno oduzimanje novijih putničkih motornih vozila na koje, prilikom ulaska u carinsko područje BiH, nisu plaćene zakonski propisane uvozne dažbine (carina i PDV).

Vlasnici auto otpada na kojima su vozila pronađena sumnjiče se kako su u Bosnu i Hercegovinu uvozili novija putnička motorna vozila iz inozemstva s privremenim ulaskom u BiH. Nakon toga su skidali tablice i vraćali u inozemstvo, a vozila prodavali u dijelovima u Bosni i Hercegovini na auto otpadima, te na taj način izbjegli plaćanje uvoznih dažbina.

Riječ je o novijim modelima vozila koja su bila već pripremljena za prodaju i čija ukupna vrijednost iznosi 200.000 KM.

Akciju na terenu proveli su ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Odsjeka za provođenje propisa – Grupe za sprječavanje krijumčarenja pri Regionalnom centru Sarajevo u suradnji sa pripadnicima policijskih stanica Kiseljak i Vitez.

Izvor: Drukčiji.ba