UNO BiH: Započela javna kampanja “STOP ŠVERCU”

Uprava za neizravno oporezivanje započela je javnu kampanju „Stop švercu“, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duvanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

Prihodi od neizravnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od neizravnih poreza u najvećoj mjeri se financiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prošloj, 2019. godini UNO je prikupila gotovo 8 mlijiradi KM prihoda od neizravnih poreza.

Svaki oblik nezakonite trgovine treba biti otkriven, prijavljen i sankcioniran. Pored činjenice da se nezakonitom trgovinom izbjegava plaćanje obveza u skladu sa važećim propisima, stvara se i nelojalna konkurencija svim urednim poreskim obveznicima koji posluju potpuno poštujući zakonske obaveze, navode iz UNO BiH.

“Poseban naglasak želimo dati na prijavljivanje nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina. U posljednjih nekoliko godina, zbog značajnog povećanja poreskog opterećenja na duvan i cigarete, evidentiran je pad broja izdanih akciznih markica. Na žalost, nije došlo do smanjenja pušenja u BiH, već je porasla vrijednost tzv. „crnog tržišta“. Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UIO u aktivnostima provedenim na cijeloj teritoriji BiH oduzeli su duvana i cigareta u vrijednosti većoj od 1,5 milijuna KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini. Posebno želimo naglasti da kupovina i konzumiranje cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UNO mogu dodatno narušiti zdravlje građana, jer se radi o proizvodima za koje ne postoji nikakva informacija o porijeklu, te se ne zna šta je sastav ovih proizvoda”, navodi se u priopćenju UNO BiH.

Uprava za neizravno oporezivanje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Prethodni članakCijene stanova nisu pale za vrijeme pandemije, najjeftiniji u Zvorniku i Orašju
Sljedeći članakJKP VITKOM: Moguće noćne redukcije zbog zamućenja izvorišta