Unis Energetika najavljuje poskupljenje grijanja u Travniku

Kompanija UNIS Energetika iz Sarajeva koja je vlasnik travničke toplane uputila je korisnicima centralnog grijanja obavještenje „o politici cijena grijanja“ u Travniku. U obavještenju se navodi kako je cijena grijanja za pravna lica skuplja od 1. rujna za 16 posto u varijabilnom dijelu zbog povećanja cijena energenata na tržištu.

Zabrinuti građani

Osim što su poduzetnike i vlasnike poslovnih prostora u gradu „obradovali“ poskupljenjem iz UNIS Energetike, početni i završni dio obavijesti najviše je zabrinuo male korisnike grijanja.
U obavijesti se navode zaključci sa sastanka sa općinskim načelnicima Travnika i Novog Travnika, Udruženjem potrošača i CCI gdje stoji da općinski i županijski organi u Travniku poduzmu sve mjere da se na sustav daljinskog grijanja priključe pravni i poslovni subjekti koji to još nisu uradili, a to su Medresa Travnik, Bingo, Univerzitet, Tvornica konfekcije Borac.
– Ovo je obveza iz Sporazuma Općinskog vijeća Travnik i UNIS Energetike – stoji u uvodnom dijelu obavještenja.
U završnom dijelu konstatira da cijene toplotne energije za građanstvo ostaje ista do 31. prosinca ove godine, a ako se do tada ne ispune uvjeti iz točke jedan cijena će porasti za 12,4 posto i iznosit će 1,62 KM po metru četvornom bez PDV-a.

Nema ovlaštenje

Neki od aktera sastanaka tvrde da ništa od navedenog nije istina, te niko od njih nije dao nikakvu suglasnost za povećanje cijena.
– Načelnik općine Travnik nije dao nikakvu suglasnost za povećanje cijena toplotne energije jer nisam ovlašten za to. Imali smo sastanak sa UNIS Energetikom, ali na tom sastanku nije bilo govora o povećanju cijena – rekao nam je u izjavi Admir Hadžiemrić, načelnik općine Travnik.

Stav Udruženja

U Udruženju potrošača Srednjobosanske županije navode da nisu dali suglasnost za poskupljenje jer je njihov zadatak zaštita potrošača.
– Zaključci koje su naveli u obavještenju djelomično su izvedeni iz zapisnika sa sastanka koji smo održali i na kojem su nas obavijestili o problemima i najavili poskupljenje za pravna lica – kazao nam je Nevzudin Vihrić iz Udruženja potrošača.

Dnevni avaz