UNIQA osiguranje doniralo 62 senzora za mjerenje šećera djeci oboljeloj od dijabetesa

Na dan kad se širom planete obilježava Svjetski dan dijabetesa, u Tuzli je održana dodjela senzora za kontinuirano mjerenje šećera za 62 djece oboljele od dijabetesa tip 1 s područja Tuzlanskog kantona. Događaj je organizirala Udruga roditelja i prijatelja djece s dijabetesom „Novi horizonti“, a sredstva neophodna za nabavku libre senzora osiguralo je UNIQA osiguranje u okviru vlastite inicijative naziva „Radost života“.

Vrijednost nabavke libre senzora za kontinuirano mjerenje šećera iznosila je 7.500 KM, međutim daleko vrijedniji, neprocijenjiv, je osmijeh na licima djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja kojima je borba s dijabetesom svakodnevnica.

Naime, da bi izmjerili nivo šećera u krvi, oboljeli od dijabetesa svakodnevno trpe od deset do petnaest uboda dnevno, nerijetko i više. Broj uboda uključujući i apliciranje inzulina često premašuje 5000 uboda godišnje što izaziva bol i teže prihvatanje ove bolesti koja utječe ne samo na dijete nego i na čitavu obitelj i njegovu okolinu. “Rješenje, bar u dijelu koji se odnosi na smanjenje bola prilikom mjerenja nivoa šećera u krvi, te rizika hipoglikemije i hiperglikemije, je nabavka libre senzora za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi. Sa libre senzorom oboljela osoba ima samo jedan ubod u 14 dana i nivo šećera mjeri u kontinuitetu, bezbolno, prati rast i pad nivoa šećera, može na vrijeme da reaguje i koriguje a samim tim i bolje drži bolest pod kontrolom. Iskreno smo zahvalni Udruženju roditelja „Novi horizonti“ na prilici da pomognemo djeci i omladini Udruženja nabavkom libre senzora koji će im omogućiti lakšu svakodnevnicu odnosno život sa manje boli“ – istaknula je ovom prilikom Vildana Skorupan, Marketing menadžer UNIQA osiguranja.

Tijekom svog obraćanja, gđa Indira Bektić – Mujkić, predsjednica Udruge roditelja i prijatelja djece s dijabetesom „Novi horizonti“ istaknula je značaj libre senzora za djecu i zahvalila UNIQA osiguranju za potporu: „U želji da djeci i omladini oboljeloj od dijabetesa tipa 1 olakšamo život i nabavimo senzore za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi, prijavili smo se na javni poziv UNIQA osiguranja pod nazivom „Radost života“. Na našu radost, a posebno na radost naše djece, UNIQA je prepoznala i podržala potrebu naše djece da makar malo odmore svoje prstiće od hiljade uboda koje trpe i nivo šećera u krvi mjere senzorima za kontinuirano i bezbolno mjerenje šećera u krvi. Neizmjerno smo zahvalni UNIQA osiguranju što su odlučili baš našoj djeci pokloniti radost života i učiniti im bar jedan izvjestan period život lakšim i ljepšim. Također nas raduje što smo senzore uručili našoj djeci zajedno sa našim prijateljima iz UNIQA osiguranja baš na 14. novembar – Svjetski dan dijabetesa, dan koji sva udruženja širom svijeta pa i naše posebno obilježavaju nizom aktivnosti. Nadamo se i vjerujemo da će ovo biti početak „radosti života“ naše djece.“

Aktivnost nabavke libre senzora za djecu i omladinu oboljelu od dijabetesa jedna je od 13 odabranih aktivnosti koje je UNIQA osiguranje financijski podržala u sklopu inicijative „Radost života“. Podrška ranjivim skupinama djece, razvoj mladih, unapređenje učenja i sticanja znanja, promocija redovnih tjelesnih aktivnosti te realizacija aktivnosti koje doprinose poboljšanju uslova života u zajednici glavne su teme kojima se bave projekti odabrani za financijsku potporu u 2019. godini.