UN nema novca za borbu protiv ebole

Anthony Banbury, šef misije UN-a za borbu protiv ebole, iznio je obeshrabrujući stav da svijet posustaje u borbi s ovom bolešću. Do prosinca će se rast broja zaraženih mjeriti tisućama jer bolest napreduje brže od onih koji se protiv nje bore.Ujedinjeni narodi su dobili 38 posto od traženih milijardu dolara za “borbu” s epidemijom ebole u zapadnoj Africi, izjavio je glasnogovornik UN-ovog Ureda za humanitarne poslove (OCHA).

UN je do sada dobio 377 milijuna dolara od traženih 988 milijuna, što je 38,1 posto, izjavio je glasnogovornik Jens Laerke. Glavni donatori su Svjetska banka (105 milijuna ), SAD (90 milijuna), Afrička banka za razvoj (45 milijuna) te privatna lica (34 milijuna).

Sredstva, koja je zatražila Svjetska zdravstvena organizacija u okviru UN-ovog poziva da se uplati jedna milijarda, sad iznose 260 milijuna dolara. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je do danas dobila 48 posto ovih sredstava, što znači 125 milijuna dolara, kojima treba dodati obećanih 42 milijuna. Također objavila je kako je od ebole u zapadnoj Africi umrlo 4,447 osoba, a ako se obistine predviđanja unutar dva mjeseca svakog bi tjedna moglo biti između pet i deset tisuća novih slučajeva zaraze.

Do sada je ukupno bilo 8914 slučajeva zaraze ebolom, uključujući i smrtne slučajeve, a do kraja tjedna ta bi brojka mogla biti veća od 9 tisuća.