Umjesto plaćanja kazne za prometne prekršaje radije biraju zatvor

U mnogim zatvorima diljem BiH svakodnevno se traži mjesto više, što nije slučaj u Kazneno-popravnom zavodu Mostar, u kojem se još uvijek može naći pokoje slobodno.
Uz one koji služe dugogodišnje kazne, u KPZ-u Mostar sve češće se traži mjesto za odsluženje kazne od par dana. Naime, danas ovaj zatvor, osim ubojica, razbojnika, ratnih zločinaca, silovatelja, otmičara, dilera droge te kriminalca drugih ‘specijalizacija’, ‘ugošćuje’ i one koji su počinili lakša kaznena djela.

Romeo Zelenika, upravitelj ove zatvorske jedinice, u razgovoru je kazao zbog čega sve ljudi idu u zatvor, na koliko dugo, kako se određuju kazne za lakše prekršaje, ali i o nekim osnovnim pravilima koja svi zatvorenici moraju poštovati, bilo da su se tu našli zbog težih ili lakših kaznenih djela.

Sitna kaznena djela zbog kojih se određuje izdržavanje zatvorske kazne najčešće su šumska sječa, krivoribolov, vožnja neosiguranog automobila, kao i djela za koja se izriču novčane kazne. U razgovoru je pojasnio i kako se određuje odsluženje kazne.
Pritvor određuje sud… minimalno 15 dana, a najdulje dvije godine, s tim da opravdanost pritvora sud kontrolira svaka dva mjeseca dok traju razlozi za pritvor, faza istrage, faza optužnice, faza izricanja prvostupanjske presude do pravosnažnosti iste, kada se pritvorenik upućuje na izdržavanje kazne zatvora temeljem uputnog akta nadležnog suda,prepričava Zelenika u razgovoru.

Dodao je i kako se u prošloj, 2016. godini na izdržavanje zatvorske kazne javilo oko 160 osuđenih osoba temeljem uputnih akata nadležnih sudova. Pitali smo ga i kolika je najdulja, a kolika najkraća kazna koja se odslužuje u ovoj zatvorskoj jedinici.

Najdulja kazna koja se trenutačno izdržava u KPZ-u Mostar je 21 godina, a najkraća 5 dana, kazao je. Zanimalo nas je i jesu li osobe koje dolaze zbog odsluženja lakših novčanih sredstava slabijeg imovinskog stanja, na što su nam iz KPZ-a rekli kako to nije uvijek slučaj.

Osobe koje dolaze služiti kaznu u pravilu ne moraju biti slabijeg imovinskog stanja, neplaćanje novčanih kazni u roku kojeg je sud odredio, sud preinačuje u zatvorske kazne,kazao je.
Bilo da se radi o teškim ili lakim osuđenicima, neka od pravila se moraju jednako poštivati te svi moraju prolaziti određene procedure.

Po prijemu u Zatvor osuđena osoba odmah se upućuje na liječnički pregled zbog utvrđivanja zdravstvenog stanja i radne sposobnosti. Odjeću i obuću moraju svakodnevno čistiti i čuvati. U večernjim satima prije odlaska na spavanje odjeća i obuća se moraju uredno složiti na za to predviđena mjesta, prepričava Zelenika neke od obveza koje su jednake za sve koji borave u ovoj zatvorskoj jedinici, dodavši kako sve osobe koje odslužuju kazne imaju sve što im je potrebno za normalan život. Jedna od pozitivnih stvari zatvora je to da osuđenici međusobno dijele sve stvari koje dobiju, steknu prijateljstva koja se nerijetko nastavljaju i po završetku odsluženja kazne te izlaska na slobodu.

 

(Izvor:večernji)

Prethodni članakVlada SBK-a ponudila novi prijedlog Kolektivnog ugovora koji je sindikatima neprihvatljiv
Sljedeći članakU Ričicama proslavljen blagdan Velike Gospe