Umirovljeni i odbačeni Windows XP popularniji od Windowsa 8 i 8.1 zajedno

Je li riječ o svojevrsnom komoditetu korisnika ili potpuno krivoj procjeni od strane Microsofta ne znamo, ali znamo da je ovakva situacija poprilično paradoksalna…

Činjenica je kako na globalnoj razini, prema posljednjim službenim podacima Microsoftovi Windowsi drže ogroman dio tržišta, jer su sve njihove verzije operativnih sustava vodeće sa pomalo nevjerojatnih 90,69%.

Slijedi Appleov OS X sa 7,63% udjela na tržištu, dok svi ostali operativni sustavi drže mizernih 1,67%. Ali, ono što je, bez obzira na sve, poprilično nevjerojatno je segmentacija unutar svih verzija Microsoftovih operativnih sustava, piše Zimo.co.

Najpopularniji i najzastupljeniji je Windows 7, koji je na 49,27%, a slijedi „umirovljeni i odbačeni“ Windows XP sa 26,29%!

Kako je moguće da operativni sustav koji od 8. travnja i službeno više nije podržan od strane Microsofta, osim za one koji su kupili dodatno razdoblje podrške bude popularniji od posljednje verije, Windowsa 8 (8.1) u koju je sama kompanija iz Redmonda polagala ogromne nade?

Odgovor vjerojatno leži u dvije spoznaje. Prvo, Windows XP, bez obzira na sve mane koje je imao, poprilično je dobro „legao“ korisnicima koji se ga ne žele odreći toliko dugo dokle god radi, neovisno o izostanku prave podrške.

Drugo, ne manje bitno, Windows 8 je još jedna u nizu grešaka kada je u pitanju predviđanje afiniteta korisnika, nema sumnje da se radi o OS-u koji je podbacio, poglavito u smislu samih očekivanja od strane Microsofta.

Uostalom, dovoljno je pogledati kako stoji na tržištu, jer Windows 8 je zastupljen sa 6,36%, dok je posljednja verzija Windows 8.1 na 5,88%. Posljednja generacija Microsoftovog OS-a neodoljivo u tržišnoj utakmici podsjeća na Vistu (koja drži 2,89%) za koju su u Redmondu također imali velike planove, da bi se na kraju dogodio debakl.

Istina, udio Windows XP operativnog sustava je sasvim logično u padu, ali ne tolikom brzinom koliko bi Microsoft htio, neovisno o tome što na sve moguće i nemoguće načine „nagovara“ korisnike da migriraju na neku od novijih verzija.

Problem je što to u većini slučajeva znači nabavku novog računala, zbog zastarjelosti hardvera, a na taj korak po svemu sudeći ogroman broj onih koji još uvijek „vrte“ stari, dobri XP nije spreman. Ali, o tome će brigu voditi silni timovi stručnjaka unutar samog Microsofta, piše Zimo.co.

Objavljeni su i podaci o zastupljenosti web preglednika, u kojoj je Microsoftov Internet Explorer i dalje globalno najpopularniji, ali se dogodila promjena na drugoj poziciji, koju sada drži Googleov Chrome, dok je Mozilla Firefox na trećem mjestu.

Ako se pogledaju kombinirani podaci za sve platforme, Internet Explorer drži gotovo polovicu tržišta, slijede Firefox, Chrome, Safari… Microsoft može biti još zadovoljniji kada su u pitanju web preglednici na stolnim računalima.

Naime, Internet Explorer je zastupljen na 57,88% s tim da po prvi puta korisnika Internet Explorera 11 ima više nego korisnika verzija 9 i 10 zajedno.

Jedina platforma na kojoj je Internet Explorer, očekivano, zastupljen je vrlo malo su mobilni uređaji, na kojima je najpopularniji Appleov Safari sa 51,77%, slijede Android Browser sa 22,56%, Google Chrome sa 14,4%, dok je Internet Explorer na 2,26%.