Uloga lokalne zajednice u procesu pristupanja EU

Šef delegacije Europske Unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark nastavlja s posjetama općinama i gradovima u BiH i javnim debatama o ulozi lokalne zajednice u procesu Pristupanja Europskoj Uniji, koje  se održavaju u okviru projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“. Najnovija  posjeta veleposlanika Larsa_Gunnera Wigemarka bila je u petak u Vitezu. Skupa s visokim dužnosnikom Europske Unije bila je i veleposlanica Savezne Republike Njemačke u BiH, Christiane Hohmann i veleposlanik Republike  Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio.

Debata se realizira u okviru inicijative specijalnog predstavnika Europske Unije u BiH, s namjerom da se otvorenim dijalogom skrene pozornost na važnost lokalne zajednice u procesu  europskih integracija, te da se prepoznaju nove mogućnosti za unapređenje socio-ekonomskih i održivih razvoja na lokalnoj razini. Planirano je, ukupno, do polovice ove godine, organizirati 15 debata i to u općinama koje svojim radom i djelovanjem prave vrijedne i zapažene iskorake u gospodarskom, socijalnom, međunacionalnom… i drugim oblastima života, rada i djelovanja. Na ovima debatama, pa tako i u petak u Vitezu, prisutni su predstavnici svih razina  općinskih struktura vlasti, predstavnici gospodarstva, kulture, obrazovanja, civilnog društva…, mladež, umirovljenici, zdravstveni djelatnici…, a u okviru sadržaja ovog događaja održanog u Kongresnoj dvorani hotela Central u Vitezu, obavljene su zanimljive panel diskusije sa šefom delegacije EU Lars-Gunnar Wigemarkomi veleposlanicima Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske, Christiane Hohmann i Ivanom Del Vechiom..

Nakon izlaganja regionalne stručnjakinje, Tamare Puhovski, direktorice ProPun Consalting iz Republike Hrvatske, Melihe Gekić Lerić, menadžerice  iz Mostara na temu „Poslovni inkubator i lokalni ekonomski razvoj“, Ismara Alagića, direktora Agencije za razvoj općine Tešanj , s temom „Podrška razvoju poduzetničke infrastrukture na lokalnoj razini“ i Zorana Pavlovića, direktora Havrex d.o.o. na temu „Javno-privatno partnerstvo u BiH, razvile su se diskusije, pljuštala su pitanja i odgovori.

Ovom prilikom hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio je kazao kako Republika Hrvatska dobro  surađuje s Bosnom i Hercegovino, vrlo intezivno s područjem srednje Bosne, posebno s Vitezom uz naglašavanje kako je Hrvatska spremna sva svoja iskustva stečena kroz put ulaska u Euripsku Uniju staviti na raspolaganje BiH. „ Zadatak nam je, i moj također,  pojašnjavati, upučivati na najbolji i najkrači put BiH ka Europskij Uniji. Može to Bosna i Hercegovina, mogu to narodi u ovoj državi, a mi smo tu da pomognemo“, kazao je hrvatski veleposlkanik.

Veleposlanik Lars-Gunar Wigemark, je posebno naglasio ulogu lokalne zajednice bez čijeg angažmana i novih iskoraka u svim oblastima života i rada, nema pravog puta BiH u Europsku  Uniju.  „nemojte čekati da se nešto negativno dogodi, nešto što  „prijeti“ vašem suživotu, egzistenciji, nego pravovremeno reagirajte, djelujte, jer vi ste temeljni traseri puta ka Europskoj Uniji. Jer, svaka lokalna organizacija, institucija, udruga…, pojedinac, ima svoju ulogu na putu ka Europskim integracijama. Nisu Euro integracije i put ka njima samo za određene skupine u društvu, za malobrojne povlaštene skupine iz  bilo kojeg segmenta života i rada, nego su pravo svih članova ovoga društva“, kazao je, uz ostalo šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunar Wigemark.

Ovom prilikom na informativnim štandovima izloženi su bili Projekti koji se financiraju od strane EU i drugih donatora: Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU Prolocal – financijera EU i Vlade Njemačke i Regionalni projekt lokalne demokracije u Zapadnom Balkanu, koji financira EU, a provodi UNDP..