Kvaliteta i izgled policijskih odora moraju biti ujednačeni

Uskoro se donosi novi pravilnik o izgledu policijskih odora u BiH zbog kojeg je Vanjskotrgovinska komora BiH pozvala vlasnike tvrtki iz tekstilne industrije na konzultacije i sudjelovanje u njihovu kreiranju. Novim pravilnikom uređuje se izgled odora policijskih službenika BiH, i to u pogledu njihovih sastavnih dijelova, boje, vrste materijala i količine te procedure u vezi sa zaduženjem policijske odore, uvjetima za njezinu zamjenu i rokovima njezina trajanja, piše Večernji list BiH. 

Domaći proizvođači Također je definirano nekoliko vrsta policijske odore, i to osnovna, interventno-taktička, posebna, dodatna, dodatni dijelovi odore i svečana odora. Definirani su jasni uvjeti što svaka odora u sebi mora sadržavati od materijala i koliki joj mora biti rok trajnosti. Za razliku od prethodnih godina, kada su se iz Asocijacije tekstilne industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH žalili kako je domaćim proizvođačima onemogućeno uopće sudjelovati u javnim nabavama koje će policijske agencije na razini BiH u budućnosti raspisivati jer su im propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta odora, a koje se proizvode izvan BiH, sada se traži njihovo sudjelovanje i očitovanje.

Članovi bh. konzorcija su tvrtke s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih odora te druge policijske i vojne opreme. Policijske odore proizvedene u njihovim pogonima koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama. Još 2016. godine pokrenuto je ovo pitanje kada su predstavnici najvećih bh. tvrtki, kao što su Zenko, Koteks, Men i Uslužnost, zatražili sastanak s tadašnjim ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem zbog najavljenoga usvajanja novog pravilnika o odori i opremi pripadnika policijskih agencija na razini BiH. Tada je bh. konzorcij upozorio da je “sporni pravilnik koji je u pripremi i koji treba biti usvojen na Vijeću ministara BiH napravljen tako da praktički onemogućava domaćim tvrtkama da mogu proizvoditi odore i tako se svjesno išlo na uvezenu robu. Smatramo da domaći proizvodi i domaća proizvodnja moraju u najmanju ruku imati jednak tretman”.

Dakle, i tada su upozoreni odgovorni na sporan novi pravilnik koji onemogućava domaćim proizvođačima biti dobavljači policijskim agencijama na razini BiH, a to su Granična policija, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Služba za poslove sa strancima i Agencija za školovanje policijskih kadrova. Spomenimo kako je prije četiri mjeseca koordinacija ravnatelja Federalne uprave policije i policijskih ravnatelja županijskih ministarstava unutarnjih poslova pokrenula inicijativu za izmjenu uredbe o jedinstvenoj policijskoj odori u Federaciji BiH, a na temelju koje će se izmijeniti izgled i kvaliteta trenutačne policijske odore i dijelova odore. Utemeljeno povjerenstvo Novim pravilnikom zadovoljili bi se, kako je navedeno, svi standardi, tehničke i specifične pojedinosti te klimatski i zemljopisni uvjeti nužni za svakodnevne poslove te unaprijedio primjeren i učinkovit rad policijskih struktura u Federaciji BiH. Utemeljeno je Povjerenstvo za izradu uredbe o jedinstvenoj policijskoj odori i tehničkim karakteristikama jedinstvene policijske odore u FBiH, kao i drugih propisa koji definiraju ovo područje. Sastav spomenutog povjerenstva, uz predstavnike Federalne uprave policije, čine i predstavnici županijskih ministarstava unutarnjih poslova koji su u prethodnom razdoblju radili na pripremnim aktivnostima izrade propisa.•

Prethodni članakNogometaši Viteza slavili pobjedu protiv Elektrobosne
Sljedeći članakPreminuo Edin Šaranović (45), bivši nogometaš Sarajeva