Facebook uvodi velike promjene!

Facebookovi inženjeri i zajednica programera na konferenciji raspravlja o različitim temama kao što je primjerice upotreba novih alata i tehnika, nove poslovne strategije, otvorenost tehnologija…

Ovogdišnja konferencija odiše atmosferom uzbuđenja jer se već neko vrijeme očekivalo da će se Facebook temeljito izmijeniti. Naime, u trenutku održavanja konferencije koja je prvi put održana 2007. godine Facebook broji više od 750 milijuna korisnika. Ovu društvenu mrežu i dalje pokreće njezin primarni cilj. To nije da dobije više korisnika, nije čak niti pritisak da pronađe neki glupi način na koji će dobiti još više “pagewiews”. Primarni cilj Facebooka nije čak niti taj da poveća svoje prihode; uostalom, to će doći kasnije. Ne, Facebookov cilj je da postane društveni (social) lijepak koji će podržavati, pokretati i povezati svaki djelić World Wide Weba.


U posljednje vrijeme Facebook je uveo tri nove promjene: preuređene liste prijatelja (Friend Lists), news “ticker” u stvarnom vremenu i gumb “subscribe”. 

Liste prijatelja omogućavaju vam da dijelite neke sadrÏaje isključivo sa vašim najbližim prijateljima (onima s kojima ste snažno emocionalno povezani), a “ticker” vam omogućava konverzaciju u stvarnom vremenu s vašim prijateljima. Naime, “live ticker” vas drži informiranima o tome što vaši prijatelji čitaju, gledaju ili slušaju online. Do sada su korisnici na Facebooku mogli jedni drugima postati samo “prijatelji” (friends), no sada se mogu pretplatiti na određene individualne profile koji će se ponašati slično kao i fan stranice na Facebooku. Tome služi nova “subscribe” opcija. Na taj način Facebook omogućuje i ljudima koji vam nisu prijatelji da vide vaše javne statuse u svom News Feedu, odnosno više neće morati direktno posjećivati vašu fan stranicu na Facebooku. 

Službeni moto konferencije je Read.Watch.Listen. Znači li to da možda možemo očekivati nešto slično planetarno popularnom gumbu Like? Prema nekim izvorima na internetu poput TechCruncha, navodno možemo očekivati nove gumbe Read, Listened, Watched i Want. S ovim novim gumbima korisnici će također moći komentirati sadržaje koje konzumiraju na ovoj društvenoj mreži baš poput planetarno poznatog “lajkanja”. 

Ali, ove promjene su tek početak. Facebookova f8 konferencija otvorena je u četvrtak navečer u 18:40 sati po našem vremenu.

net.hr