Uhićeni u Busovači prilikom prodaje droge

U poslijepodnevnim i noćnim satima 1. listopada nastavljena je operativna akcija „Sigurnost 2“. Nastavak akcije omogućen je na osnovu dobivenih saznanja prilikom kriminalističkih obrada uhićenih osoba u protekla 3 dana.

Službenici odjela kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB Travnik u nastavku akcije uhitili su 4 osobe osumnjičene za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Radi se o osobama inicijala E.S. (1991.) i F.H. 1976.), oba iz Travnika, koji su na području Busovače lišeni slobode prilikom pokušaja isporuke opojne droge. Pretresom njihovog vozila pronađena su 23 paketića za koju se sumnja da je u pitanju marihuana. Pronađena je i određena količina bijelog praha za koji se pretpostavlja da je u pitanju opojna droga spid, određena količina novca, koji najvjerovatnije potiče od prodaje opojne droge, te mobilni telefoni.

Kroz kriminalističku obradu navedenih osoba došlo se do saznanja da se u vezu s izvršenjem krivičnih djela zlouporabe opojnih droga mogu dovesti i osobe inicijala M.S, (1975.) i N.M. (1990.), koji su lišeni slobode na području Travnika, gdje su i nastanjeni. Prilikom pretresa njihovih prostorija pronađena je veća količina materije za koju se sumnja da se radi o marihuani. Ista je bila zapakovana u 4 veća i nekoliko manjih pakovanja pripremljenih za prodaju. Također su pronađene i 3 automatske puške, od kojih je jedna na sebi imala i laserski nišan, 1 lovački karabin, puščana i pištoljska municija, 2 ručne bombe, optički nišan, te određena količina novca, mobilni telefoni i drugi predmeti.

Posljednja operativna akcija je samo jedna u nizu mjera u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga na području našeg kantona, gdje su u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeni zapaženi rezultati u pogledu zapljene opojne droge i procesuiranja većeg broja osoba.

Uhićeno 8 osoba s područja središnje Bosne