Uhićeni razbojnici koji su između ostalih opljačkali i Poštu u Staroj Biloj…

U posljednja dva mjeseca na području Srednjobosanske županije provedena je opsežna operativna akcija na sprječavanju i otkrivanju izvršilaca krivičnih djela razbojništva.

Operativna akcija podrazumjevala je pojačano legitimiranje osoba na ulicama i u ugostiteljskim objektima s ciljem pronalaska osoba za kojim su raspisane potjernice. Na osnovu prikupljenih informacija o izvršiteljima, kao i njihovom mjestu boravka, iskoordinirane su aktivnosti s službenicima MUP-a ZE-DO Kantona i MUP-a Kantona Sarajevo. Suradnja je rezultirala uhićenjem 8 osoba na području Sarajeva koje se sumnjiče za više krivičnih djela razbojništva i teških krađa na području više kantona u Federaciji FBiH.

U kriminalističkoj obradi došlo se do potvrde da su navedene osobe na području Srednjobosanske županije izvršile nekoliko krivičnih djela razbojništva i teških krađa. Sva krivična djela osumnjičeni su prilikom ispitivanja u potpunosti priznali.

Ova organizirana grupa dovodi se u vezu s izvršenjem nekoliko teških krivičnih djela i na području Viteza, Travnika i Novog Travnika te su trenutno u toku aktivnosti na dokumentiranju te njihove veze s izvršenim krivičnim djelima.

Zanimljivo je spomenuti neka od tih krivičnih djela kao što je razbojništvo u poslovnicu pošte u Staroj Biloj kod Viteza dana 9. siječnja 2014. godine, kada su nepoznati izvršioci uz prijetnju puškama od radnika pošte oteli oko 3500 KM, zatim razbojništvo u ugostiteljskom objektu Vila u mjestu Nadioci kod Viteza izvršeno 25. prosinca 2014. godine, kada su 3 nepoznate osobe naoružane automatskim puškama uzeli veći iznos novca od dnevnog pazara, novčanike i mobitele od prisutnih gostiju u objektu, te novac iz aparata za igre na sreću, a jednom od gostiju su nanijeli povrede udarajući ga kundakom puške u predjelu glave. Članovi ove grupe sumnjiče se i za određen broj krađa stoke na području Srednjobosanske županije, na čijem se dokumentiranju intenzivno radi.

Treba istaknuti da je ova organizirana grupa bila vrlo agresivna i da je vrlo često mijenjala mjesto izvršenja krivičnih djela i mjesto na kojem borave, što je otežavalo njihovo uhićenje. Prilikom jednog od pokušaja policije da zaustavi vozilo koje su koristile navedene osobe, iste se uspjele pobjeći i pri tome prouzrokovale prometnu nesreću na području Kiseljaka. Isto tako, nakon izvršenja krivičnih djela razbojništva u nekoliko slučajeva zapalili su vozilo koje su koristili u izvršenju razbojništva.

Zahvaljujući koordiniranom djelovanju više županijskih ministarstava unutarnjih poslova ova grupa je otkrivena i dokumentirana je njihova kriminalna djelatnost, što će u narednom periodu značajno doprinijeti smanjenju broja ove vrste krivičnih djela, ali svakako i ukupnoj sigurnosti.

Reklama