Ugovor o financiranju projekta energetske učinkovitosti

U utorak u kasno poslijepodne u Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“, doputovali su predsjednik Federacije BiH, Marainko Čavara i ministra federalnog Ministarstva prostornog uređenja, Josip Martić.

Naime, u novobiljanskoj bolnici u utorak je potpisan Ugovor između srednjobosanskog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, na čelu s ministrom Nikolom Grubešićem i federalnog Ministarstva prostornog uređenja na čelu s ministrom, Josipom Martićem. Ugovor je vrijedan 70 tisuća KM, s tim da će u njemu participirati federalno ministarstvo s 50, a županijsko s 20 tisuća KM. A riječ je o Drugoj fazi projekta koji nosi naziv „Poboljšanje energetske učinkovitosti u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Bilo..

Nakon što su u pratnji domaćina, primariusa dr. Velimira Valjana obišli bolnicu, u bolničkoj dvorani, uz predsjednika federacije Marinka Čavare, dva ministra, Grubešić i Martić potpisali su Ugovor o sufinanciranju Druge faze ovoga projekta. Ovom prilikom okupljenim novinarima, a bilo ih je desetak, prvi se obratio predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara.

„Ova bolnica je ugledna zdravstvena ustanova, važna zdravstvena institucija za sve građane Srednjobosanske županije pa i cijele Federacije. Zna se, dar je to dar Vlade Republike Hrvatske ovdašnjim žiteljima, prijateljska nam Hrvatska i dalje pomaže, naročito u osuvremenjavanju bolničkih kapaciteta, a u održavanju , u poboljšanju uvjeta rada i boravka pacijenata, skrbi i županijske i federalne institucije. To pokazuje i današnji događaj, potpisivanje ugovora županijskog Ministarstva zdravstva i federalnog Ministrastva prostornog uređenja, o realizaciji Druge faze projekta energetske učinkovitosti u ovoj bolnici“, kazao je predsjednika Čavara i dodao: „Cilj mog dolaska je, svakako, i želja neposredno saznati od resornog županijskog ministra, Nikole Grubešića i i ravnatelja Bolnice, dr. Velimira Valjana, o problemima s kojim se bolnica susreće u radu i funkcioniranju, što su i kavi su planovi kako bi se eventualni problemi otklonili, a bolnica postizala još bolje rezultate na zadovoljstvo velikog broja pacijenata“, naglasio je Čavara, dodajući kako je aktualna izgradnja šeste bolničke lamele, što bi proširilo bolničke kapacitete, te dalo nove suvremene medicinske sadržaje.

Županijski ministar zdravstva Nikola Grubešić je kazao kako se potpisani Ugovor odnosi na ranije započeti projekt energetske učinkovitosti.

„Znači, nastavlja se već ranije započeti projekt, a prema potpisanom ugovoru osigurat će se dostatna sredstva za realizaciju za zacrtanu zamjenu stolarije na trećoj i četvrtoj bolničkoj lameli. Prema projektu i planu realizacije, u koji će biti ukupno uloženo 450.000 KM, do kraja iduće godine završit će se planirani poslovi. Ovim Ugovorom definirana je financijska potpora federalnog Ministarstva prostornog uređenja u iznosu od 50 tisuća KM, dok će u tom projektu županijsko Ministarstvo zdravstva participirati s 20 tisuća KM“, kazao je ministar Grubešić.

Federalni ministar prostornog uređenja, Josip Martić, novinarima je kazao kako će ovo ministarstvo i u narednoj godini sudjelovati u realizaciji i završetku ovog vrijednog i za bolničko osoblje i za pacijente vrlo važnog projekta. Važnost projekta potvrdio je i ravnatelj bolnice, dr. Velimir Valjan, ističući i podršku koju ovom projektu i radu i funkcioniranju ove bolnice, uz ministra zdravstva Nikolu Grubešića, daje i županijski premijer, Tahir Lendo koji ovom prilikom nije bio u Novoj Biloj.

A prema informacijama koje smo dobili zamjena stolarije na dvije bolničke lamele počet će već narednih dana.